Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα: Τέσσερα «όχι» από το υπουργείο Εργασίας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Τη γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τέσσερα  «όχι» (ομαδικές απολύσεις, lock out, αλλαγή στον τρόπο απόφασης για την κήρυξη απεργιών και προστασία συνδικαλιστών) αποσαφήνισαν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στα κλιμάκια της Τρόικας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας, κυρία Άννα Στρατινάκη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Πήγαμε καλά, το κλίμα ήταν θετικό» τόνισαν τα στελέχη, «αλλά συμπεράσματα για την αποδοχή των αιτημάτων μας δεν μπορούν να εξαχθούν, με δεδομένο ότι η συνομιλία έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ειδικότερα, η μάχη των ομαδικών απολύσεων φαίνεται να έχει «κερδηθεί» οριστικά, ενώ συμβιβαστικές λύσεις συζητούνται για το «lock out».

Στο μέτωπο  του συνδικαλιστικού νόμου, το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται να θιγεί ο πυρήνας του νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, συμφωνεί να αρχίσει διάλογος για τη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργιών (48 ώρες αντί για 24 στον ιδιωτικό τομέα) και για τις αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ακόμη, από το υπουργείο δεν γίνεται δεκτή περαιτέρω συρρίκνωση της συνδικαλιστικής προστασίας.

Να επισημάνουμε ότι, και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η προστασία αίρεται αν διαπιστωθεί ποινικό αδίκημα, απιστία ή υπεξαίρεση. Ωστόσο, στην πράξη οι παραβάτες -ιδίως στο Δημόσιο- έπεφταν «στα μαλακά» και τις περισσότερες φορές απαλλάσσονταν από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.

Ακόμη, η ελληνική πλευρά έχει ασκήσει βέτο στην αξίωση της Τρόικας να αλλάξει ο τρόπος  λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευσης εργαζομένων και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ή των ομοσπονδιών.

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης δεν περιλάμβανε τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει για το 2015.

Τα θέματα που θα συζητηθούν με την Τρόικα είναι οι διοικητικές ενοποιήσεις των Ταμείων, η δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων, η ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων και η σύσταση ενός κέντρου ελέγχου των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα λάβει εύσημα κατά την αξιολόγηση, καθώς έχει δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στο νοικοκύρεμα των Ταμείων, προσδοκώντας οικονομίες κλίμακας και, κατ’ επέκταση, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας του υπουργείου Εργασίας θα διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που θα δημοσιοποιηθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα των αναλογιστικών μελετών είναι ότι τα Ταμεία έχουν χάσει έως και 40%  των εσόδων τους εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της αδήλωτης εργασίας.

Οι μελέτες δείχνουν επίσης σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ήταν 13,6% του ΑΕΠ το 2010, καθώς το κόστος έχει υποχωρήσει λόγω των μειώσεων των συντάξεων και των παροχών.

Ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένη ως ποσοστό του ΑΕΠ (προσεγγίζει το 15%) εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μια φορά τους δανειστές να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις.

Το μόνο θετικό μήνυμα έρχεται από το μέλλον, καθώς οι  προβολές των μελετών δείχνουν βελτίωση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την υποχώρηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα από 13,6% του ΑΕΠ το 2010 προβλέπεται να αυξηθούν σε 14,1% το 2030 και σε 14,6% το 2060.

You may also like