Διεθνή

Την έκθεση Τσίλκοτ για τον πόλεμο στο Ιράκ περιμένει σε λίγη ώρα η Βρετανία

6CA46D1278DA29720501BAC6808CFC6D.jpgΕν αναμονή της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Τσίλκοτ για τις συνθήκες συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 βρίσκεται η Βρετανία, με την προσοχή να εστιάζεται στον ρόλο του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Τσίλκοτ για τις συνθήκες συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 βρίσκεται η Βρετανία, με την προσοχή να εστιάζεται στον ρόλο του τότε Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Η επιτροπή υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ, που συστήθηκε το 2009 από τον διάδοχο του κ. Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, κατόπιν πιέσεων από τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη, χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο της, δεχόμενη έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση.

Ο σερ Τζον είπε ότι επρόκειτο για πρωτοφανών διαστάσεων έρευνα που είχε να μελετήσει 150.000 κυβερνητικά έγγραφα, να πάρει συνεντεύξεις από περίπου 150 ανθρώπους και να διεκδικήσει πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία. Συνολικά η έκθεση του σερ Τζον αριθμεί 12 τόμους και 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η όλη διαδικασία κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες.

Οικογένειες των 179 Βρετανών στρατιωτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον του κ. Μπλερ εφόσον η έκθεση διαπιστώνει ότι παραπλάνησε τους Βρετανούς στην προσπάθειά του να τους πείσει να συμμετάσχει η χώρα στον πόλεμο. Ορισμένοι ζητούν να δικαστεί ο κ. Μπλερ ως εγκληματίας πολέμου στη Χάγη.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση θα ασχολείται με τον εκ των υστέρων αποδεδειγμένο ανακριβή ισχυρισμό του κ. Μπλερ ότι υπήρχαν αδιάσειστες πληροφορίες ασφαλείας περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν που ήταν δυνατό να αναπτυχθούν εντός 45 λεπτών.

Επίσης έχουν εξεταστεί τα μηνύματα και οι διάλογοι μεταξύ του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες λήφθηκε η απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο, χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο σερ Τζον δήλωσε λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, που θα γίνει εντός της ημέρας, ότι εκεί που χρειάζεται δε διστάζει να επικρίνει.

Στο στόχαστρο της έκθεσης εκτιμάται ότι μπορεί να είναι επίσης μεταξύ άλλων η υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI6, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Γκόλντσμιθ που έδωσε το τελικό πράσινο φως για την εισβολή στο Ιράκ παρά τις αντιρρήσεις του μέχρι λίγες ημέρες πριν από την 20ή Μαρτίου 2003, ημερομηνία έναρξης του πολέμου, ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Άλαστερ Κάμπελ και ο τότε Υπουργός Άμυνας Τζον Ριντ, καθώς θάνατοι στρατιωτών έχουν αποδοθεί σε ελλιπή στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σημαντικό κομμάτι της έρευνας ασχολήθηκε με την έλλειψη σχεδιασμού για τη μετά-Σαντάμ εποχή στο Ιράκ, που στιγματίζεται ακόμα από βία. Ο κ. Μπλερ έχει απολογηθεί για το ελλιπή σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και αφού θα έχει προηγηθεί μία πρώτη αντίδραση από τον Πρωθυπουργό Κάμερον και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί εκ μέρους του κόμματός του, ο κ. Μπλερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

You may also like

More in Διεθνή