Διεθνή

Την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για το Κόσοβο χαιρέτισε ο Σταϊνμάιερ

6CB7728BEFD9A9E8F917F5011B0021C8.jpgΗ Γερμανία παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την εκπλήρωση από τις χώρες της περιοχής των κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» είναι προς όφελος των μελλοντικών γενεών, δήλωσε από την Πρίστινα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Το Κόσοβο κάνει καλό στην ιστορία και στις μελλοντικές γενεές, διευκρινίζοντας ζητήματα σχετικά με το δικαστήριο. Το ειδικό δικαστήριο δεν είναι κακή είδηση, αλλά καλή είδηση» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα και είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Σταϊνμάιερ, είπε ότι δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα συγκροτηθεί το ειδικό δικαστήριο, αλλά πρόσθεσε ότι η Βουλή σύντομα θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες για τη συγκρότησή του.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, νωρίτερα, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα και με την ευκαιρία αυτή υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και της ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου.

Η Γερμανία παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την εκπλήρωση από τις χώρες της περιοχής των κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Σταϊνμάιερ εκτίμησε ότι η συμμετοχή των θεσμών του Κοσόβου στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στον τομέα της τάξης, ανοίγει πολλές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι είναι πολύ σημαντική η υλοποίηση των συμφωνιών στο πλαίσιο του διαλόγου που οδηγεί στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και πρόσθεσε τη σημασία εκπλήρωσης της διεθνούς υποχρέωσης της Πρίστινας με την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου, για την οποία είναι απαραίτητη η γενική συναίνεση.

Η κ. Γιαχγιάγκα τόνισε τη σημασία της στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Κόσοβο και κυρίως στην ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Η μοναδική εναλλακτική που έχουν το Κόσοβο και η περιοχή είναι η ένταξη στην ΕΕ, είπε και πρόσθεσε ότι η συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας θα επιβεβαιώσουν τη δυναμική ενοποίησης.

Τόνισε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, κατέληξαν σε μια σειρά από συμφωνίες που πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων.

Η πρόεδρος του Κοσόβου είπε ότι οι θεσμοί της Πρίστινας εργάζονται ήδη για την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της τάξης και καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης των πολιτών, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργός Εξωτερικών, στη συνομιλία με τον κ. Σταϊνμάιερ, τόνισε ότι χάρη στη στήριξη της Γερμανίας και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών το Κόσοβο είναι πολύ κοντά στην υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Βελιγράδι, ο κ. Θάτσι είπε πως «συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής, στην ενσωμάτωση των Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο στους θεσμούς και στη διάλυση παράνομων δομών».

Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι το Κόσοβο έχει μπροστά του «σαφή και θετική ευρωπαϊκή προοπτική» και ότι οι θεσμοί του Κοσόβου πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στην εκπλήρωση όρων, που είναι στενά συνδεδεμένοι με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή