Η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει, όπως δείχνει η μυστικότητα με την οποία η ελληνική πλευρά καλύπτει τις κινήσεις της, καθώς κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διαθέσεις του ΔΝΤ.
Το μόνο «απτό» στοιχείο που αφήνουν ελληνικές πηγές να διαρρεύσει, είναι πως το ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών κανονίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και επισήμως Αθήνα και Βρυξέλλες δεν το επιβεβαιώνουν ακόμα, όλη η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι ένας αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Και από μόνη της η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες ότι διαπιστώνονται σημεία κατ’αρχήν σύγκλισης για το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, που κρατούσε μακριά τους δανειστές.
Στο παρασκήνιο, κυβέρνηση και Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) συμφωνούν ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Μεταξύ τους φαίνεται να βρίσκουν κοινά σημεία, ακόμα και με περιορισμένη ή προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που όμως δεν αποκλείει να μπει τελικά και «μαχαίρι» στις συντάξεις. Το πόσο βαθιά θα φτάσει το μαχαίρι, θα εξαρτηθεί από το ΔΝΤ, κάτι που θα γίνει γνωστό είτε πριν επιστρέψει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, είτε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αφότου επιστρέψει μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής της Τρόικας των ελεγκτών.
Από την άλλη, κανείς δεν παραβλέπει πως το ηχηρό μήνυμα Τόμσεν για περικοπές συντάξεων απευθύνεται κυρίως στην Αθήνα, που βρίσκεται και στην μεγαλύτερη ανάγκη. Το ζήτημα πλέον που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι αν το ΔΝΤ θα επιμείνει μέχρι τέλους για να επιβάλει τις σκληρές απαιτήσεις, ή αν επιζητεί τελικά να του δώσουν τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη (Αθήνα και Ευρωπαίοι) το πρόσχημα για να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.
Και ενώ αυτά παίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες νέες εναλλακτικές προτάσεις στους θεσμούς για το φορολογικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα δάνεια».
Μοναδικό «όπλο» πάντως στα χέρια της κυβέρνησης, την στιγμή αυτή τουλάχιστον, φαίνεται πως είναι το πλεόνασμα των 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά καταγράφεται και υστέρηση εισπράξεων φόρου, έναντι του στόχου, που είχε τεθεί κατά 69 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση (0,7% το 2015) αποτελούν εμπόδια στις επιδιώξεις της Αθήνας να πείσει ότι μπορεί να αποφύγει μειώσεις συντάξεων επιβάλλοντας αυξήσεις σε φόρους και εισφορές.
Aποστολή