Πολιτική

Θωµάς Γεράκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι ψάχνουν τον «µουτζούρη» για να του χρεώσουν την επόµενη ήττα

 Η ως τώρα θητεία Κασσελάκη αποδείχθηκε κατώτερη των αρχικών προσδοκιών και ο πήχης για τις ευρωεκλογές έχει χαμηλώσει αισθητά σύμφωνα με όσα γράφει στο άρθρο του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης. Ολο το άρθρο του Θωμά Γεράκη – το οποίο είχε γραφτεί πριν την «προσωρινή ανακωχή» την οποία αποφάσισαν οι σύνεδροι- έχει ως εξής:

«Μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες και την παραίτηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυσµενή και διαρκώς επιδεινούµενη θέση. Η εσπευσµένη εκλογή του νέου αρχηγού δεν συνοδεύτηκε, ως όφειλε, µε δηµοσκοπική ανάκαµψη και η ως τώρα θητεία Κασσελάκη αποδείχθηκε κατώτερη των αρχικών προσδοκιών. Ο πήχης για τις ευρωεκλογές χαµήλωσε αισθητά. Η αρχική επιδίωξη για νίκη εγκαταλείφθηκε γρήγορα για τον πιο ρεαλιστικό στόχο να καταγραφεί ένα ποσοστό τουλάχιστον µεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών. Και αυτός ο στόχος όµως στη συνέχεια µειώθηκε και κατέληξε στη διατήρηση της δεύτερης θέσης, έστω και µε µικρότερο του 17% ποσοστό. Με τις έως τώρα δηµοσκοπικές καταγραφές, ούτε αυτό είναι δεδοµένο και ο κίνδυνος να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον ήδη χαµηλωµένο πήχη είναι υπαρκτός.

Οι αποχωρήσεις στελεχών και η διάσπαση όχι µόνο δεν βελτίωσαν την εναποµένουσα εσωτερική συνοχή, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση πυροδοτώντας την πόλωση. Η εσωστρέφεια και οι εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν, ενώ στην πικρία των µελών προστέθηκαν η αµφιβολία και οι υπαρξιακές ανησυχίες για το µέλλον της παράταξης. Εκδηλη ήταν η εντύπωση πως όλοι έψαχναν τον «µουτζούρη» για να του χρεώσουν την επόµενη προδιαγεγραµµένη ήττα.

Η πολυπόθητη επανεκκίνηση καθυστερούσε, σκοντάφτοντας σε εκατέρωθεν πρωτοβουλίες που έδειχναν να µη συνάδουν µε τη νοοτροπία του κόµµατος.

∆εδοµένων των συνθηκών, η παρέµβαση Τσίπρα ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, παρέµεινε εκτεθειµένη σε αντικρουόµενες ερµηνείες. Από το ότι «γυρίζει την πλάτη στον Κασσελάκη» έως ότι «τον διευκολύνει, γιατί σε περίπτωση επανεκλογής του δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αµφισβήτησής του πριν τουλάχιστον τις επόµενες βουλευτικές εκλογές». Μια τρίτη ερµηνεία, ίσως και η πιο κοντινή στην πραγµατικότητα, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για το µέλλον του κόµµατος και όχι για το µέλλον του Κασσελάκη.

Το ποιο θα είναι το αποτέλεσµα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανεί στο άµεσο µέλλον.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Βάζοντας στο κάδρο την πολιτική νοµενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε χρόνο και οµοψυχία. Σε περίπτωση που επανεκλεγεί φαίνεται πως θα έχει τον χρόνο. Αυτό που δύσκολα θα εξασφαλίσει θα είναι η οµοψυχία. Μια δεύτερη εσωκοµµατική δοκιµασία είναι πιθανό να εντείνει τις διαιρετικές τοµές και να βαθύνει προϋπάρχουσες πληγές. Η οµοψυχία θα είναι εξίσου δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση εκλογής νέου αρχηγού.

Οι νέες εσωκοµµατικές εκλογές ενέχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ρίσκο µε τις προηγούµενες, αλλά δεν θα συνοδεύονται από τις ίδιες προσδοκίες και αισιοδοξία µε τις προηγούµενες.

Το βέβαιο είναι ότι η επικείµενη διαδικασία εκλογής αρχηγού είναι πιο κρίσιµη. Στην εσωκοµµατική αυτή αναµέτρηση το ερώτηµα που θα απαντηθεί δεν είναι απλά «µε ποιον πρόεδρο;», αλλά «µε ποιον ΣΥΡΙΖΑ;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έως τώρα γνωρίζαµε φαίνεται να εξάντλησε τα όριά του, τόσο ως µήνυµα όσο και ως αξιόπιστος ποµπός. Οφείλει, µε όποιον αρχηγό, να επιχειρήσει ένα γενναίο rebranding ώστε να προσεγγίσει ως πειστική εναλλακτική λύση ευρύτερα ακροατήρια. Πράγµα καθόλου εύκολο. Αλλά εκ των πραγµάτων αναγκαίο. Τόσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την πολιτική ζωή της χώρας.

Στον δρόµο προς τις εσωκοµµατικές κάλπες, ο νυν πρόεδρος έχει το πλεονέκτηµα λόγω της θέσης του αλλά και του περιορισµένου χρόνου που εκ των πραγµάτων θα έχουν οι αντίπαλοί του να αναπτύξουν το σχέδιό τους. Από την άλλη, η χαµηλή δηµοτικότητα και αποδοχή του ακόµη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κρατά ζωντανές τις ελπίδες των συνυποψηφίων του. Η επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψηφίου θα εξαρτηθεί, εκτός των άλλων προφανών αιτιών, και από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες, στοιχεία που θα παραµείνουν άγνωστα µέχρι την τελευταία στιγµή.

Προς το παρόν, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πορεύεται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να φαίνεται στέρεο έδαφος στον ορίζοντα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική