Ο Νεοδημοκράτης

Τι ακριβώς σημαίνει για την Κυβέρνηση η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη;

Από τον περασμένο Ιανουάριο, πριν την πανδημία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναθέσει στον Νομπελίστα καθηγητή τον κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη και σε μια καταξιωμένη ομάδα πανεπιστημιακών, αλλά και ανθρώπων της αγοράς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό να συντάξουν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας και ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.

Η ομάδα αυτή των 16 εμπειρογνωμόνων αφού συνεργάστηκε με παραπάνω από 60 ειδικούς παρέδωσε χθες μια έκθεση που οραματίζεται, μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει, καινοτομεί, δημιουργεί πολλές καλά αμειβόμενες δουλειές. Μια Ελλάδα που διαθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, του εργαζόμενου, της επιχείρησης. Ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από από την ομάδα αυτή να είναι ειλικρινής στη διάγνωση των προβλημάτων που αφορούν στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. Αλλά και να θέτει φιλόδοξους στόχους, ως προς το εύρος των αλλαγών που χρειάζονται για να αλλάξει η χώρα. Και πράγματι -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της τελικής έκθεσης- το περιεχόμενό της δεν διακατέχεται από κάποια προσπάθεια καλλωπισμού της κατάστασης δεν «μασάει», τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο, αλλά ανεξάρτητη οικονομική έκθεση και γι’ αυτό πρέπει να μείνει έξω από την κομματική αντιπαράθεση. Είναι μια έκθεση εξωστρεφής, καταγράφει αναλυτικά τις αγκυλώσεις, τα εμπόδια που ταλανίζουν τη χώρα και παραθέτει μια σειρά προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα. Μάλιστα πολλές από τις εισηγήσεις αποτελούν κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί.

Ποιες πτυχές της έκθεσης ταυτίζονται με κυβερνητικές πολιτικές;

Ενδεικτικά: Τη μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους. Τις παραγωγικές επενδύσεις. Την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Τη θέσπιση υπηρεσιακών επί θητεία Γενικών Γραμματέων. Την παροχή κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Τη δημιουργία ενός ανταποδοτικού δεύτερου επικουρικού πυλώνα στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Τη στήριξη της οικογένειας. Την προσχολική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. Ταυτόχρονα η έκθεση θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Για να συμβεί ωστόσο αυτό -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα για να γίνει ανταγωνιστική;

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα -όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης ο Πρωθυπουργός-δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του Κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας. Αυτή είναι, λοιπόν, η μεταρρυθμιστική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και που μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Η Έκθεση Πισσαρίδη είναι ένας οδικός χάρτης που οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση έχοντας στη διάθεσή του και τα πρόσθετα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά η χώρα έχει στη διάθεση του μετασχηματισμού της σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία θα αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το “Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”. Αυτές είναι και οι προτεραιότητες -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-που αποτυπώνονται στο προσχέδιο το οποίο έχει στείλει η Κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τις προτάσεις της για το RRF για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης