Έπρεπε να επισκεφθεί για τρίτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μόρια για να κάνουν όλως τυχαίως σήμερα την εμφάνισή τους οι πρώτες μπουλντόζες οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Οι αρμόδιοι στον καταυλισμό τις περίμεναν από τον Οκτώβριο καθώς αυτή ήταν η τελευταία δέσμευση της κυβέρνησης η οποία θα είχε υποτίθεται ολοκληρώσει το έργο το 2017.
Η έλλειψή ωστόσο ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμού δεν είναι ασφαλώς το μόνο πρόβλημα της Μόριας. Στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες και ντροπιαστικές για μια ευρωπαϊκή χώρα. Αρκεί μόνον το εξής: κάθε χημική τουαλέτα που βρίσκεται στον περίβολο του κέντρου αναλογεί σε περισσότερους από 25 ανθρώπους και ένα ντους σε περισσότερους από 85.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη Μόρια λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενημερώθηκε από το διοικητή του κέντρου Ιωάννη Μπαλμπακάκη. Ο ίδιος τον ενημέρωσε ότι στη Μόρια, η οποία έχει σχεδιαστεί για 3100 άτομα, φιλοξενούνται σήμερα 5.225 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (83%) είναι Αφγανοί.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων, για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης τους συνεχάρη, το μεγαλύτερο πρόβλημα -εκτός από τις συνθήκες υγιεινής- παραμένει η μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου. Καθυστέρηση που, όπως εξήγησαν στον κ. Μητσοτάκη οι αρμόδιοι, οφείλεται πρωτίστως στο χρονοβόρο νομικό πλαίσιο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και το οποίο επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει η Νέα Δημοκρατία.