Του Αδώνιδος Γεωργιάδη
Σημαντικό στη ζωή δεν είναι να μην έρχεσαι αντιμέτωπος με δυσκολίες, πράγμα αναπόφευκτον, αλλά να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βρίσκεις τον τρόπο να προχωράς. Η πρόσφατη αντίδραση των Αγορών πρέπει να μας κάνει να αναπροσαρμόσουμε καταλλήλως τη Στρατηγική μας ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Πρώτα ας συμφωνήσουμε όμως στο πού οφείλεται όλο αυτό. Ήταν ένας συνδυασμός γεγονότων.
Από τις Ευρωεκλογές και μετά η Κυβέρνηση έχασε το ρυθμό της και κακώς έδωσε την εντύπωση ότι υπαναχωρεί ως προς την δέσμευσή της για Μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι ζήτημα προσώπων, του ποιος βγήκε και ποιος μπήκε, αλλά ζήτημα ουσίας. Οι Αγορές μας παρακολουθούν στενά και αυτό που βλέπουμε εμείς το βλέπουν και αυτοί. Άρα πράξη πρώτη που μόνον ο Πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιήσει είναι επιστροφή στον δρόμο των Μεταρρυθμίσεων. Το τι θα πει η Αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ κλπ πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Όσα δεν έχουμε κάνει πρέπει να τα βάλουμε σε εφαρμογή άμεσα!
Η απόφαση για πρόωρη έξοδο από το Πρόγραμμα ευλόγως δημιούργησε ανησυχία στις Αγορές ιδιαιτέρως συνδυαζόμενο με το προηγούμενο. Όμως ο λαός μας θέλει να επανέλθει η Χώρα στην Κανονικότητα και είναι και θεμιτός και εφικτός στόχος για την Κυβέρνηση να κατορθώσει να μας βγάλει από την σκληρή επιτροπεία. Εγώ, που υπερηφανεύομαι να λέω ότι είμαι ο πιο Μνημονιακός των Βουλευτών και που έχω ψηφίσει και υποστηρίξει δημοσίως τα πάντα, αισθάνομαι άβολα με την εικόνα της Τρόικα που εγκρίνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των Υπουργών. Πρέπει να βρούμε την δύναμη να αυτοκυβερνηθούμε. Προσοχή όμως, εάν δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να βγούμε από το Πρόγραμμα για να μοιράσουμε λεφτά και να επιστρέψουμε στα παλιά, απλά θα μας διαλύσουν. Η μείωση των Φόρων και η ανακούφιση των αδυνάμων δεν θα γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ από δανεικά αλλά από την άνοδο της Οικονομίας, που θα προέλθει από τις Μεταρρυθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος από το Πρόγραμμα θα γίνει μόνον σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας και όταν όλοι θα αισθάνονται ασφαλής με αυτήν. Εάν κατορθώσουμε να γίνει με την λήξη αυτού του έτους μακάρι αλλά δεν θα είναι και η Καταστροφή εάν αργήσει και λίγο παραπάνω. Το μείζον δεν είναι να βγούμε αλλά να βγούμε με ασφάλεια. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είμαι βέβαιος ότι διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη στήριξη που έλαβε η Κυβέρνηση από την ΕΕ και που ηρέμησε σε πρώτο χρόνο τις Αγορές. Οι Εταίροι θα στηρίξουν τον Σαμαρά που γνώρισαν αυτά τα δύο χρόνια και που απέδειξε τι μπορεί να κάνει και αυτός και η Χώρα, αλλά οι εσωτερικές πολιτικές μας στοχεύσεις δεν τους αφορούν.
Δυστυχώς όμως το τι θα κάνει η Κυβέρνηση δεν είναι από μόνο του πλέον αρκετό. Η Χώρας μας είναι σε ένα Διεθνές Μικροσκόπιο ό,τι λέμε εδώ το ακούν εκεί και το αξιολογούν. Η εκκρεμότητα με το θέμα της Εκλογής ΠτΔ σε συνδυασμό με τις αντιφατικές για το ζήτημα του χρέους δηλώσεις των στελεχών του Σύριζα και κυρίως το Πρόγραμμα (ο Θεός να το κάνει τέτοιο) που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ και κυρίως οι δηλώσεις του στην Βουλή ότι δεν θα αναγνωρίσει τις συμφωνίες της Κυβερνήσεως, δημιουργούν εξ αντικειμένου μεγάλο πρόβλημα. Ο Σύριζα προσπαθεί επιμελώς να τους κρύψει τις θέσεις του στέλνοντας το πιο σοβαρό του στέλεχος, τον κ. Σταθάκη έξω, όμως και αυτοί δεν είναι κουτοί. Διαβάζουν και ακούν. Όσο λοιπόν ο Σύριζα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, που αν εφαρμοζόταν ποτέ θα μας έφερνε σε ευθεία σύγκρουση όχι μόνον με τις Αγορές αλλά και με όλη την ΕΕ και όσο βλέπουν ότι προηγείται στις Δημοσκοπήσεις και ότι μπορεί και να γίνουν εκλογές το Μάρτιο θα ανησυχούν και μάλιστα πολύ. Εδώ μπορεί να έχει επικρατήσει η άποψη –κακώς κατά την γνώμη μου- ότι τίποτε από αυτά δεν θα κάνει αλλά οι ξένοι συνηθίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν αυτά που λέει ένα κόμμα που μπορεί να γίνει Κυβέρνηση. Έτσι είναι αναγκασμένοι να ανησυχούν. Εάν ο Σύριζα στοιχειωδώς εδιαφερόταν για τη Χώρα θα πρότεινε ο ίδιος ΠτΔ και θα δήλωνε ότι το κάνει για να διευκολύνει την προσπάθεια εξόδου της Χώρας από το Πρόγραμμα. Αυτό και τον Σύριζα πολιτικά θα ωφελούσε αφού θα παρουσιαζόταν ως Δύναμη Πολιτικής Ευθύνης αλλά και θα εξασφάλιζε ότι εάν ποτέ ερχόταν στην εξουσία, θα παραλάμβανε μία σταθερή χώρα. Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό ο Σύριζα δεν μπορεί να το κάνει διότι το μόνον που τους νοιάζει είναι να αρπάξουν την εξουσία με κάθε κόστος. Εδώ όμως είναι και η ευθύνη των πολιτών, δεν μπορείς και να ανησυχείς για την άνοδο των spreads και την πτώση του ΧΑΑ και ταυτοχρόνως να ψηφίζεις Σύριζα, όλα μαζί στην ζωή δεν γίνονται.
Πιθανολογώ πάντως και δεν θα με εκπλήξει καθόλου, εάν το πολιτικό θερμόμετρο μείνει ως έχει, ότι αφού η Κυβέρνηση κάνει όσα πρέπει να κάνει και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, πριν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και την έξοδό μας στις Αγορές να ζητήσουν οι Εταίροι μας και την συνυπογραφή του κ. Τσίπρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η φράση του πώς δεν θα αναγνωρίσει καμμία συμφωνία, δεν διέλαθε της προσοχής τους και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι θα διακινδυνεύσουν τόσα λεφτά στο άγνωστο….αν γίνει αυτό τότε θα ζήσουμε δράματα, διότι ή θα υπογράψει (πράγμα που θα τον οδηγούσε στην πολιτική του καταστροφή) ή δεν θα υπογράψει και τότε θα βρεθούμε ξαφνικά στο κενό χωρίς να μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει σχεδόν τίποτε. Μόνον που σε αυτή την εκδοχή των γεγονότων πλέον, όλοι μας και οι βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία για τους 180 αλλά και οι πολίτες στις ενδεχόμενες εκλογές θα έχουμε πλέον ένα καθαρό δίλημμα και μία τελική απόφαση να πάρουμε οριστικά….
Άδωνις Α. Γεωργιάδης
g-adonis@otenet.gr
twiter: @Adonisgeorgiadi
ΥΓ. Το πρόσφατο μίνι κραχ πάντως ίσως να είχε και μία θετική επίδραση, όσοι νόμιζαν ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς συνέπειες με τα λεφτά των άλλων, ίσως να κατάλαβαν ότι η επιστροφή στο Καστελόριζο και στην Δραχμή είναι ζήτημα λίγων ωρών, εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε έστω τον άλλο δρόμο…
Πηγή:www.capital.gr