Τη δυνατότητα να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες στις 100 δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής τους , εδική αντιμετώπιση για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ευνοϊκότερο επιτόκιο, γενναιόδωρες εκπτώσεις αλλά και ένταξη στο διακανονισμό δημοσίων επιχειρήσεων και ΟΤΑ, προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τις ευνοϊκότερες αλλαγές και με την εκλογίκευση των δόσεων ,όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλης αφενός αποτρέπεται το φαινόμενο της σταδιακής εξόδου των οφειλετών από τη ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν και αφετέρου διατηρούνται στην ενεργό οικονομία επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Μόνο το ΙΚΑ εκτιμά ότι με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης σε συνδυασμό με τις δύο παλαιότερες που « τρέχουν » από πέρυσι , τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2015 θα ανέλθουν σε 1, 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο όπως παραδέχεται το ΙΚΑ Από τους 800 μεγαλοοφειλέτες άνω του 1 εκ ευρώ ,οι μισοί είναι ανενεργοί κωδικοί καθώς έχουν βάλει λουκέτο ή έχουν κηρύξει πτώχευση
Τα κυριότερα σημεία της ρύθμισης είναι τα εξής:
– Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν σε 100 δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών. Στην προηγούμενη ρύθμιση οι 100 δόσεις ίσχυαν μόνο για χρέη έως 15.000 ευρώ ενώ εξαιρούνταν από τον διακανονισμό όσοι είχαν οφειλές πάνω από 1 εκ.ευρώ.
-Ορίζεται ευνοϊκότερο επιτόκιο ως εξής: 0% για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές, αντί για 4,56% ετησίως που ίσχυε στην παλαιά ρύθμιση.
-Προβλέπονται γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων: 100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή ,70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).
-Δίνεται η δυνατότητα απώλειας μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο χωρίς πρόστιμα και χωρίς να βγαίνει εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης.
-Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015 έναντι την 1η/10ου/2014 της ρύθμισης του Ν.4305/14).
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση:
• Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/2/2015 και μετά.
• Υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως την 30/4/2015.
– Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. (δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και πρόνοιας). Δίνεται η δυνατότητα αναστολής κάθε εισπρακτικού μέτρου για 12 μήνες και εν συνεχεία η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έως την 31/03/2016.
– Τέλος για τα ταμεία υπάρχει ειδική διάταξη για οφειλές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, αγροτικών συνεταιρισμών και οργανισμών αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί το αίτημά τους από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.
Σημειώνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προς τα ταμεία προέρχεται από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς , τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ και τους δήμους. Μόνο η ολυμπιακή έχει «φεσώσει» το ΙΚΑ με 600 εκ ευρώ τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν ενώ ψηλά στη λίστα των μεγαλοοφειλετών εμφανίζονται ΔΕΚΟ , υπουργεία, κρατικά θέατρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ναυπηγεία, συνεταιρισμοί και κυρίως δήμοι ( Αμαρουσίου-Περάματος ) Μεγάλα ποσά – δανεικά και αγύριστα – οφείλουν και πολλές προβληματικές της δεκαετίας του 1980 όπως το Μινιόν το “Ακρον Ηλιον” , η βιομηχανία Αιγαίον και η Πειραϊκή Πατραϊκή.