Εξαιρέσεις και νέες ελαφρύνσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας υπό την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου που επιδιώκει την εξομάλυνση τις έκρυθμης κατάστασης κατά πρώτο λόγο με τους αγρότες και κατά δεύτερο με τους επιστημονικούς κλάδους. Την ίδια ώρα πιέσεις ασκούνται και από τους δανειστές, που ζήτησαν μέσω email αυτές τις ημέρες να τους αποσταλούν νέα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηριώνουν τις αποδώσεις της πρότασης Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρήσει την αυτοτέλεια του ΟΓΑ εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για ένα μεταβατικό στάδιο ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για το Ενιαίο ταμείο αυτοαπασχολουμένων ( ΕΤΑΑ). Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας στη Βουλή ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα».
Ωστόσο στην περίπτωση των αγροτών , η αυτοτέλεια και οι ελαφρύνσεις στις εισφορές θα συνοδευτούν από μειώσεις στις συντάξεις καθώς οι θεσμοί έχουν ζητήσει να συρρικνωθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ταμείο που αγγίζει τα 3,2 δις ετησίως και επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.
Τα σενάρια που εξετάζονται για την ελάφρυνση των αγροτών προβλέπουν:
Έκπτωση στις εισφορές για τους νέους αγρότες.
Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών η οποία μπορεί να εκτίνεται και σε 5- 6 χρόνια αντί για 3 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.
Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και σύνδεσή της με την εθνική σύνταξη.
Δηλαδή θα θεσπιστούν αντίστοιχη τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.
Δυνατότητα ασφάλισης των μελών της οικογένειας με εργόσημο και όχι με βάσει το εισόδημα.
Να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
Να συνδεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα με την απορρόφηση των επιδοτήσεων καθώς το 35% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δεν πληρώνει οφειλές .
Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται και η διατήρηση της αυτονομίας του ΕΤΑΑ για κάποια μεταβατική περίοδο αν και ο υπουργός εργασίας συζητά ελαφρύνσεις που δεν αλλοιώνουν την ισονομία που διέπει την πρότασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ελαφρύνσεις που παρέχονται στους επιστήμονες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας τους να επεκταθούν ένα χρόνο ακόμη.
Υπενθυμίζουμε ότι για τους νέους επιστήμονες, η εισφορά θα αντιστοιχεί στο 14% του εισοδήματος για τα πρώτα 2 χρόνια ασφάλισης και 17% για τα επόμενα 3 χρόνια ενώ στη συνέχεια ο συντελεστής θα σταθεροποιείται στο 20%.
Aποστολή