«Αποκωδικοποιώντας» την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων προς τους δανειστές, αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους φόρους προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,34 δισ. ευρώ.
Αυτό θα είναι, πάντα κατά την ελληνική πρόταση, το αποτελεσμα παρεμβάσεων κυρίως στους συντελεστές του ΦΠΑ, σε επιβολή εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι:
– Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ με συντελεστή 6%, στον οποίο θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα,
– 11%, στον οποίο θα υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, βασικά τρόφιμα , φρέσκα τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, ξενοδοχεία και εστιατόρια και
– 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων τροφίμων, ειδών ζαχαροπλαστικής, επεξεργασμένου ψωμιού, ζυμαρικών, σοκολάτας κλπ.
– Καθιέρωση συστήματος βαθμών επιβράβευσης («point system») για τους φορολογούμενους που καταγράφουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν.
– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ με εκτιμώμενη απόδοση 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016.
– Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα πρότυπα της εισφοράς που είχε επιβληθεί στα τέλη του 2009, με εκτιμώμενη απόδοση 1,064 δισ. ευρώ φέτος.
– Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με εκτιμώμενη απόδοση 200 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
– Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των δέκα μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% του φόρoυ για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, με εκτιμώμενη απόδοση 60 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
– Δημοπρασία νέων τηλεοπτικών άδειων με εκτιμώμενη απόδοση 340 εκατ. ευρώ για φέτος.
– Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή.
– Εισπρακτική ρύθμιση συμβιβασμού για τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά.
– Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καύσιμων.
Αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.
– Συνεργασία με ξένες αρχές για την αποκάλυψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.
– Κατάργηση, στα τέλη Ιουνίου, της ρύθμισης των 100 δόσεων και καθιέρωση ρύθμισης με αυστηρότερα κριτήρια.
– Αύξηση εσόδων από ελέγχους σε ανασφάλιστα οχήματα και οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με εκτιμώμενα έσοδα 210 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-2016.