Ο Νεοδημοκράτης

Τι συζήτησαν επί 41 λεπτά Μητσοτάκης-Ερντογάν -Παρέδωσε ο ΟΗΕ την Εκθεση για το Κυπριακό, σήμερα η επίσημη ενημέρωση

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Δέκα ημέρες πριν οι δύο ηγέτες βρεθούν στην Κύπρο -ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Λευκωσία για την ημέρα μνήμης από την τουρκική εισβολή και ο Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμα φιέστα στα Κατεχόμενα-, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να παραμένει διαιρεμένο.

Η χθεσινή συνάντηση έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών παρέδωσε την έκθεσή της για το Κυπριακό, την οποία ανέμεναν με αγωνία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ η κυρία Ολγκίν ζήτησε να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο, με τον κ. Γεραπετρίτη να αναμένεται να τη δει σήμερα. Το Κυπριακό, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, ήταν το πιο ακανθώδες θέμα, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση να μπουν οι δύο ηγέτες στην ουσία του, από τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία το χαρακτηρίζουν ένα διεθνές και όχι διμερές ζήτημα. Ίσως ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ατμόσφαιρα, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, έμοιαζε πιο βαριά απ’ ό,τι στις δύο τελευταίες συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και αποφυγή προκλήσεων

Κοινός στόχος της χθεσινής συνάντησης ήταν η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στο αμοιβαίο όφελος που προκύπτει. Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και η αποφυγή προκλήσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εξομάλυνση των σχέσεων και να δοθεί η δυνατότητα να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. «Ακόμα απέχουμε από αυτό το σημείο», είναι η εκτίμηση διπλωματικής πηγής, ωστόσο αυτός είναι ο απώτερος στόχος του διαλόγου που έχει ξεκινήσει και έχει επόμενο σταθμό τη Νέα Υόρκη, όπου είναι προγραμματισμένο νέο ραντεβού στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, στη συζήτηση, που διήρκεσε 41 λεπτά, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Επίσης, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου να διπλασιαστεί ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι ήταν παρόντες, είχαν ξεχωριστή συνάντηση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Ο Μητσοτάκης καυτηρίασε έντονα τις προκλήσεις του Μίτσκοσκι

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας των Συμμάχων, ο πρωθυπουργός έθεσε στο ανώτατο επίπεδο, όπως είχε προαναγγείλει, το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Καυτηρίασε με έντονο τρόπο τις προκλήσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος κατά την είσοδό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ξανά σε «Μακεδονία». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας. «Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης