Από κόσκινο ετοιμάζονται να περάσουν οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι βρέθηκαν με προφανή αναντιστοιχία καταθέσεων- δηλωθέντων εισοδημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι περιπτώσεις βρίσκονται σε 65 CD, τα οποία έχει στα χέρια του ο Οικονομικός Εισαγγελέας και πρόκειται να ελεγχθούν μια προς μια από ειδικό τμήμα, το οποίο θα στελεχωθεί από ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Ο φόρτος εργασίας των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς η Κ. Σαββαϊδου τους παρέδωσε τον φάκελο με τους 415 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν στείλει με εμβάσματα στο εξωτερικό 117 εκατ. ευρώ! Από αυτούς, οι 241 είναι ή μάλλον ήταν ιατρικό προσωπικό και το σύνολο των ποσών που είχαν στείλει εκτός Ελλάδας ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί στους οποίους αντιστοιχεί ποσό 27,3 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι εντολές και ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο έντασης των ελέγχων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία, ακόμα και στα πιο απίθανα επαγγέλματα, αφού τα αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι στη “γκρίζα” ζώνης της οικονομίας εξακολουθεί να καταλήγει το 1/4 του ΑΕΠ! Ωστόσο, παρά την αύξηση της απόδοσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, το ζητούμενο παραμένει το ίδιο: να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία τα περισσότερα και όχι τα λιγότερα από τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που βεβαιώνουν οι Δ.Ο.Υ. για φορολογικές παραβάσεις.
Από την περιβόητη λίστα των 150 και πλέον γιατρών του Κολωνακίου, που είχαν πιαστεί στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ, επειδή δεν έκοβαν αποδείξεις ή έκρυβαν εισοδήματα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγαλογιατρού, στον οποίο βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα, που προσέγγισαν τα 4 εκατ. ευρώ! Ο εν λόγω γιατρός, τελικά συμβιβάστηκε με την εφορία και πλήρωσε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλη Επιχείρηση, που μπήκε στη μακριά λίστα του ΣΔΟΕ με τα εικονικά τιμολόγια, παραπέμφθηκε στην αρμόδια εφορία για παράβαση μισού εκατομμυρίου ευρώ. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ο επιχειρηματίας συμβιβάστηκε και πλήρωσε επί τόπου 200 χιλιάδες ευρώ, μόνο για τη συγκεκριμένη παράβαση.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει όσους πιάνονται στο δόκανο, να προσφεύγουν στις Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία στα φορολογικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα, να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία ελάχιστα από τα πρόστιμα που επιδικάζονται. Ήδη, από την αρχή του έτους, 9.263 υποθέσεις περιμένουν στην… ουρά της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. Οι 2.016 από αυτές συμπεριλαμβάνουν μάλιστα αίτημα αναστολής του 50% των προστίμων που κανονικά πρέπει να καταβάλλεται απ’ όσους προσφεύγουν στην Επιτροπή. Η… ουρά δεν τελειώνει εκεί, αφού 5.857 υποθέσεις που βγήκαν από την Επιτροπή, οδεύουν στα Φορολογικά Δικαστήρια, όπου ήδη εκκρεμούν περίπου 71.000 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις!