SelectedΠολιτική

Τι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς και οι αιχμές στελεχών για τον τρόπο «λήψης αποφάσεων»

samaras kentriki epitropi nea dimokratia 1Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος, newpost.gr

Καμία επανάληψη του διμήνου του 2009 όπου ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί, προς το παρόν, η ηγετική ομάδα της ΝΔ. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ξεκίνησαν τα σενάρια αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρεία του κόμματος. Ωστόσο, ουδείς μπορεί μέχρι αυτή τη στιγμή να δηλώσει ευθαρσώς την αμφισβήτησή του στο πρόσωπο του Σαμαρά, ούτε κανείς έσπευσε να ζητήσει την αλλαγή προέδρου, όπως είχε γίνει το 2009. Τα σενάρια τερμάτισε κατηγορηματικά και ο ίδιος ο Σαμαράς στην δήλωσή του στο Ζάππειο.

Ωστόσο, μέχρι να εξεταστεί πιο επισταμένα το σενάριο ενός έκτακτου συνεδρίου αρχών και θέσεων που θα μπορούσε να τεθεί και θέμα ηγεσίας ο κ Σαμαράς οφείλει να δημιουργήσει νέες κομματικές ισορροπίες. «Ο Σαμαράς δεν αμφισβητείται» έλεγε κορυφαίος παράγοντας της Συγγρού στο Newpost. Γιατί όμως ισχύει αυτό; Δεν υπάρχουν «δελφίνοι» στο εσωτερικό του κόμματος; Σαφώς και υπάρχουν. Η εξήγηση όμως βρίσκεται αλλού.

Πρώτον – Στη ΝΔ εκτιμούν όλοι ότι θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγους μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας και να μην ταλανίζεται από εσωκομματικές διαδικασίες.

Δεύτερον – Οι τάσεις της ΝΔ που θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία δεν έχουν αναδείξει μέχρι στιγμής το πρόσωπο που θα έχει απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην βάση των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ιδιαίτερα μετά την παγίωση του ποσοστού της ΝΔ στο 28% όποιος θα επιθυμούσε να αναλάβει το κόμμα θα όφειλε να μπορεί να συσπειρώσει γύρω του ψηφοφόρους από άλλα κόμματα της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Και τέτοιο πρόσωπο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει –πλην του Κώστα Καραμανλή που δεν έχει εκδηλώσει τέτοια ενδιαφέρον.

Τρίτον – Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση και όλοι γνωρίζουν ότι ο κ Σαμαράς έχει μεγάλη απήχηση στην κομματική βάση ενώ και γι αυτούς που δεν ψηφίζουν ΝΔ είναι αρεστός αν κρίνει κανείς τα δημοσκοπικά ευρήματα που τον χρίζουν διαχρονικά ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Τέταρτον – Το συνέδριο του κόμματος μπορεί να μην εκλέγει πρόεδρο ωστόσο επηρεάζει άμεσα την βάση του κόμματος .Και το όργανο αυτό ελέγχεται αυτήν την ώρα από την τωρινή ηγεσία της ΝΔ.

Μπορεί, ωστόσο, όλα αυτά να ισχύουν μέχρι στιγμής αλλά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι για να είναι ισχυρός στο κόμμα του , θα χρειαστεί επαναβεβαίωση. Γι αυτόν τον λόγο κανείς δεν αποκλείει εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος να εκκινήσει τις διαδικασίες για ένα συνέδριο στο οποίο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ο ίδιος εκ νέου υποψήφιος. Γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και κατ ιδίαν συναντήσεις, με κορυφαία στελέχη του κόμματος, εκλεγμένα και μη, ώστε να επέλθει μια συμφωνία για τον χρόνο εκκίνησης των κομματικών διαδικασιών.

Συμφωνία όμως με τους κορυφαίους πρέπει να επέλθει και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στη ΝΔ καθώς όλοι έχουν καταδικάσει τον στενό κύκλο των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που λάμβαναν αποφάσεις ερήμην των κομματικών οργάνων. Γι αυτό το λόγο θα συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Γραμματεία ενώ θα συνεδριάσει και η νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι πρώτες εισηγήσεις που βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της ΝΔ είναι η ενεργοποίηση των κομματικών οργάνων και η αξιοποίηση δομών που ήταν «πολιτικά νεκρές» τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ επιτακτικά έχει ζητηθεί και η τακτικότερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και μάλιστα με τοποθετήσεις βουλευτών και όχι μόνο με ομιλία του προέδρου του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected