Στην ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η συνάντησή του με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, με αντικείμενο την «αναζήτηση ευκαιριών σύμπραξης και συμπαραγωγής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων».
Prime Minister Benjamin Netanyahu met this evening, in Jerusalem, with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.
PM Netanyahu and @PrimeministerGR @kmitsotakis first met privately and then held an expanded meeting.https://t.co/76Mhhc7Fhf pic.twitter.com/gjltZ3OeeT
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) March 30, 2025
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τονίστηκε η σημασία της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Η εμπλοκή της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας, με τη δημιουργία του «Σιδερένιου Θόλου», είναι σημαντική. Όμως, ακόμη πιο σημαντική θα είναι η προώθηση συμπράξεων και συμπαραγωγών, που θα αναβαθμίσουν με τη σειρά τους και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Οι συνομιλίες Μητσοτάκη – Νετανιάχου επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, το οποίο έχει διατηρηθεί, μέσω άσκησης λεπτών ισορροπιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα και στην απελευθέρωση των ομήρων, τη στιγμή που το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και υποστηρίζει το (προβληματικό) σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την περιοχή.
Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν ευρεία συναντίληψη για ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές προκλήσεις και τις απειλές ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στην οποία στηρίζεται και η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.
Για την Αθήνα, είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση αυτής της σχέσης, καθώς το Ισραήλ αποτελεί σημαντικό περιφερειακό παίκτη, ο οποίος, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, θα λειτουργεί ως το μεγάλο αντίβαρο στην προσπάθεια επέκτασης της Τουρκίας και ανάδειξής της σε ηγετική περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είχα τη χαρά να συναντήσω τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώσαμε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ και συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας. https://t.co/IVaURav1m4 pic.twitter.com/nrfZhh7UVQ
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 30, 2025
Το νέο επεισόδιο Άγκυρας-Τελ Αβίβ
Χθες, μάλιστα, υπήρξε ένα ακόμη σφοδρό επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, με αφορμή τη δήλωση Ερντογάν στο κλείσιμο του Ραμαζανιού, όπου ευχήθηκε «ο Αλλάχ να καταστρέψει το Ισραήλ». Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γ. Σάαρ, σε ανάρτησή του επιτέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, δηλώνοντας: «Ο δικτάτορας Ερντογάν αποκάλυψε το αντισημιτικό του πρόσωπο. Είναι επικίνδυνος για την περιοχή και τον λαό του, όπως έχει αποδειχθεί αυτές τις μέρες. Ας ελπίσουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα το καταλάβουν και θα δράσουν γρήγορα».
Αυτή η δήλωση προκάλεσε έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έσπευσαν να απαντήσουν στο Χ ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν, Τ. Κιλίτς, και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.