Πολιτική

Τι τρέχει στο ΠΑΣΟΚ με τη διαγραφή Μπουρχάν και την… παρ’ ολίγον του Παρασκευαΐδη

Με τη διαγραφή ενός βουλευτή από τους 32 έκλεισε η χθεσινή μέρα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να θέσει εκτός της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας τον βουλευτή Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, μέχρι να διαλευκανθεί δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του.

Σήμερα η υπόθεση περνά στα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της βουλής, όπου οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ θα ταχθούν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Μπαράν Μπουρχάν- του βουλευτή και ψυχιάτρου που, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται για παράνομες συνταγογραφήσεις. Η σχετική δικογραφία έφτασε χθες στη βουλή- για το περιεχόμενό της ενημερώθηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόσο από την Επιτροπή Δεοντολογίας, όσο και από τον ίδιο τον βουλευτή. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κρήτη, έστειλε αμέσως το «σήμα» της διαγραφής του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ξάνθης. Ποιες είναι οι κατηγορίες εις βάρος του Μπαράν Μπουρχάν; Πληροφορίες τονίζουν ότι οι κατηγορίες αφορούν παράνομες συνταγογραφήσεις σε πρόσωπα που δεν τις είχαν ανάγκη, όπως και σε τοξικοεξαρτημένους. Η δικογραφία λέγεται ότι συντάχθηκε αυτεπαγγέλτως, μετά από έρευνα υποθέσεων που ξεκινούν από το 2014, όταν ο Μπαράν Μπουρχάν (που ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις) δεν είχε την βουλευτική ιδιότητα.

«Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του και για την οποία ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής», σημειώνεται στην ανακοίνωση διαγραφής του βουλευτή Ξάνθης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου λόγια διαγραφής ακούστηκαν χθες και για το βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη.

Διορθωτική δήλωση

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή -ενός από τους 11 ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ που απείχαν από τη ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο και μάλιστα κάνοντας ακραίες δηλώσεις- για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης μιλώντας στο κανάλι της βουλής υποστήριξε ότι «πάνω από όλα μπαίνει το εθνικό συμφέρον» και πως αν συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι τότε «καλώς παρακολουθούσαν» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όπως του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρου Μαργαρίτη ο οποίος υπογράμμισε με ανάρτησή του στο facebook: «Δηλαδή αγαπητέ κύριε ποιος ορίζει τους “εθνικούς λόγους” για να βρίσκεται σε παρακολούθηση ο αρχηγός ενός κόμματος, ένας εκλεγμένος Έλληνας ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός; Η ΚΥΠ και οι μυστικοί πράκτορες; Και γιατί αυτούς τους εθνικούς λόγους δεν τους επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης και έστειλε δύο παρατρεχάμενους του στο σπίτι; Μήπως με αυτή την παρλαπίπα περί “εθνικών λόγων” δεν είχαν φακελωθεί χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοί της προδικτατορικής και δικτατορικής εποχής; Απορώ πώς είστε βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Είμαστε απέναντι.»

Ο κ. Παρασκευαϊδης πάντως, με δήλωσή του είδε ότι τα όσα είπε διαστρεβλώθηκαν και προέβη λίγες ώρες αργότερα σε διορθωτική δήλωση: «Προς αποφυγή κάθε «ερμηνείας» ή «παρανόησης», επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε υποστήριξα ότι υφίστανται λόγοι εθνικού συμφέροντος για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαστρέβλωση μιας απάντησής μου σε υποθετική ερώτηση, γίνεται εκ του πονηρού και με μοναδικό σκοπό να συνεχίσει ο κύκλος λασπολογίας και χυδαιότητας εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση απολογούμαι.

Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από το παρακράτος του Μαξίμου ήταν παράνομη εξού και η μεθοδική συγκάλυψη, που ακολούθησε η κυβέρνηση, στην εξεταστική επιτροπή και στην επιτροπή Θεσμών με την επίκληση του «απορρήτου» από όλους του πρωταγωνιστές, που ακόμη δεν έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω, άλλωστε, τη δημόσια ομολογία του κ. Μητσοτάκη στο debate στις 10/05/2023 μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εθνικών εκλογών, ο οποίος δήλωσε επί λέξει «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Αντί στην Κυβέρνηση – προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη- να αναζητούν υπόνοιες πίσω από τις λέξεις, ας συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ και ας σταματήσουν να εμποδίζουν τις διαδικασίες να ενημερωθεί άμεσα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τους λόγους της παρακολούθησής του, όπως δικαιούται τόσο ο ίδιος, όσο και κάθε πολίτης στην θέση του.

Στην εκτίμηση εν τω μεταξύ ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα με αυξημένα ποσοστά» προέβη χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι: «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα θα έχει πάρει ένα ισχυρό μήνυμα η Νέα Δημοκρατία, θα σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης και θα υπάρξει μια πρωτοβουλία στον ευρύτερο χώρο για μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές». Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης στρέφοντας τα βέλη του και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «αν ήσασταν ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσατε για αντίπαλο εμένα, που στο πρώτο μου πολιτικό βήμα στήθηκε σε βάρος μου αυτό το παρακράτος ή τον παρ’ ολίγον Υπουργό σας;».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει το δρόμο της ενημέρωσής του. «Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να εκτίθεται διεθνώς γιατί το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε πρακτικές αφρικανικής χώρας. Πριν τη Μεταπολίτευση είχαμε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας τα είχε ξεπεράσει όλα αυτά και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός που θέλει να λέγεται φιλελεύθερος και δημοκράτης, να είναι πρωταγωνιστής σε ένα τέτοιο σκάνδαλο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν το γεγονός ότι τα υπόλοιπα θύματα δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

You may also like