Οικονομία

«Τιμωρούνται» όσοι δέχονται πληρωμή με επιταγές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Νέα ήθη κομίζει στην αγορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ενεργοποιήθηκε σήμερα 1η Οκτωβρίου και προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αποδίδουν ΦΠΑ, αν δεν τους τον έχει πληρώσει και τον χρωστά ο πελάτης τους.
 
Στις αμέσως επόμενες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία και ειδική εφαρμογή  στο Taxisnet για να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος, έως τις 20 Οκτωβρίου, με μια απλή αίτηση στο μέσω ίντερνετ να ενταχθεί στο νέο σύστημα.
 
Ωστόσο ζήτημα γεννάται με τις «μεταχρονολογημένες» πληρωμές, είτε γίνονται με επιταγές είτε με άλλα μέσα (μετρητά, εμβάσματα κλπ) που φέρουν άλλη ημερομηνία από εκείνη του τιμολογίου ή της πλήρους εξόφλησή του. Η πρακτική της αγοράς (στη χώρα μας τουλάχιστον και λόγω κρίσης επιπλέον) βρίθει ιδιαζόντων περιπτώσεων και προβλημάτων, με αποτέλεσμα το μέτρο να συναντά προβλήματα, ειδικά για εκείνους που δεν πληρώνονται στην ώρα τους και θα συναντήσουν δυσκολίες στη χρήση του μέτρου.
 
Όπως προβλέπει η απόφαση Σαββαΐδου, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τζίρους κάτω των 500.000 ευρώ) που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς, ο ΦΠΑ γίνεται απαιτητός από τη στιγμή που εισπράττεται και όχι από τη στιγμή που τιμολογείται η συναλλαγή.
 
Για την εφαρμογή του μέτρου, ως «είσπραξη» νοούνται όλοι οι τρόποι πληρωμής (μετρητά, επιταγές, ταχυδρομικές επιταγές, εμβάσματα, πιστωτικές κάρτες, συμψηφισμός ή εκχώρηση απαιτήσεων, πληρωμές σε είδος, πάγιες εντολές, κ.λπ.), με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται επαρκώς η πραγματοποίησή τους.
 
Ωστόσο στην περίπτωση εξόφλησης με επιταγή, ο φόρος καθίσταται απαιτητός τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνεται («εγχειρίζεται») η επιταγή. Στην πράξη όμως, οι επιταγές είναι συνήθως μεταχρονολογημένες συχνά για 6 ή και παραπάνω μήνες. Άρα ο επιχειρηματίας (πχ προμηθευτής σούπερ-μάρκετ) θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ, έστω και αν δεν έχει εισπράξει τα λεφτά του. «Τιμωρείται» έτσι, ακόμα και αν έχει ζητήσει να πληρώνει τον ΦΠΑ αφού πρώτα εξοφληθεί.
 
Η ίδια απόφαση μάλιστα δίνει στους επιτηδευματίες ένα κίνητρο για να «σφραγίσει» την επιταγή, αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποδώσει τον ΦΠΑ αφού, όπως αναφέρεται, σε περίπτωση μη είσπραξης της επιταγής, η φορολογητέα αξία μειώνεται κατά το χρόνο που αυτή σφραγίστηκε.
 
Σε άλλες περιπτώσεις επίσης ορίζεται ότι:
 
–  Σε περίπτωση είσπραξης προκαταβολής πριν την πραγματοποίηση φορολογητέας συναλλαγής ο φόρος καθίσταται απαιτητός τον χρόνο κατά τον οποίο εισπράττεται η προκαταβολή. Κατά τον ίδιο χρόνο υπάρχει υποχρέωση έκδοσης του ειδικού στοιχείου προκαταβολής.

–  Ως χρόνος πραγματοποίησης της είσπραξης ή πληρωμής, θεωρείται η ημερομηνία που φέρει το παραστατικό είσπραξης ή πληρωμής ή σε περίπτωση μη ύπαρξης παραστατικού, η ημερομηνία πίστωσης της είσπραξης ή πληρωμής στα βιβλία των συμβαλλομένων, η οποία πρέπει να είναι ταυτόσημη και για τους δύο συμβαλλόμενους.

–  Στην περίπτωση που από τα στοιχεία της είσπραξης/πληρωμής δεν πιστοποιούνται με σαφήνεια τα φορολογικά στοιχεία που αφορά, θεωρείται ότι εξοφλούνται τα αρχαιότερα ανεξόφλητα φορολογικά στοιχεία.

–  Σε περίπτωση μερικής εξόφλησης φορολογικών στοιχείων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν συντελεστές ΦΠΑ, το ποσό της πληρωμής εξοφλεί κατά προτεραιότητα το μέρος του τιμολογίου που αφορά στην αξία και στον φόρο του μεγαλύτερου συντελεστή.
 
Η υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς είναι προαιρετική και ο υπόχρεος μπορεί να ζητήσει την απένταξή του με νέα αίτηση. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω TAXISNET σε ειδική για τον σκοπό αυτό εφαρμογή, πριν από τη διαχειριστική περίοδο από την έναρξη της οποίας ζητείται η έξοδος από το ειδικό καθεστώς, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση έχει παραμείνει στο ειδικό καθεστώς τουλάχιστον για μία ολόκληρη διαχειριστική περίοδο.

You may also like