Διεθνή

Το BBC για τους Κυπρίους αγνοούμενος – Βοσνιακή βοήθεια στην αναγνώρισή τους

3D0F4A59A5BFDDA119D05CD1DF7DE064.jpgΕπίκεντρο του ρεπορτάζ είναι η βοήθεια που παρέχεται στη διαδικασία αναγνώρισης όσων αγνοουμένων εντοπίζονται κατά τις εκταφές στην Κύπρο από ειδικό εργαστήριο στο Σαράγεβο

Αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο έκανε το ραδιόφωνο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC το βράδυ της Τετάρτης, ενώ εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού.

Επίκεντρο του ρεπορτάζ είναι η βοήθεια που παρέχεται στη διαδικασία αναγνώρισης όσων αγνοουμένων εντοπίζονται κατά τις εκταφές στην Κύπρο από ειδικό εργαστήριο στο Σαράγεβο, πρωτεύουσα μίας ακόμα χώρας, της Βοσνίας, που έχει γνωρίσει το δράμα των αγνοουμένων.

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος μιλά μεταξύ άλλων με την 69χρονη σήμερα Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχασε σχεδόν όλη την οικογένειά της κατά την εισβολή. Ενώ τον Αύγουστο του 1974 είδε τα ονόματά τους σε λίστα νεκρών που είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα, δεν έχει καταφέρει να τους εντοπίσει.

«Είναι σαν κάτι να λείπει. Για πολύ καιρό περίμενα ένα χτύπημα στην πόρτα, να μπουν εκείνοι. Τώρα θέλω απλώς να είναι σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου θα μπορώ να πηγαίνω και να αφήνω λίγα λουλούδια», λέει στο BBC η κα Γεωργιάδου.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και προσθέτει ότι από το 2007 έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στους συγγενείς 571 σοροί. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Επιτροπή Πολ-Ανρί Αρνί δηλώνει ότι είναι φυσιολογικό που η όλη διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο.

Σε ότι αφορά το εργαστήριο που αξιοποιείται στο Σαράγεβο, αναφέρεται ότι εξειδικεύεται στην απόσπαση DNA από δείγματα οστών και στη σύγκρισή τους με γενετικό υλικό από ζώντες συγγενείς. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 1996, μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία που δημιούργησε 40.000 αγνοουμένους.

You may also like

More in Διεθνή