«Η ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν ότι αυξάνει το οπλοστάσιο των στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας είναι περιττή και βεβαίως δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και στην άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενεργεί βάσει αντανακλαστικών του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι προσθέτει πάνω από 40 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.
«Η ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν ότι αυξάνει το οπλοστάσιο των στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας είναι περιττή και βεβαίως δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και στην άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον ιστότοπο του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel.
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατήγγειλαν το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αναπτύξει άρματα μάχης και βαρέα όπλα σε κράτη-μέλη του NATO στην Ευρώπη, στα σύνορα της Ρωσίας ή κοντά σε αυτά, κάνοντας λόγο για την πιο επιθετική ενέργεια της Ουάσινγκτον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας επέκρινε επίσης τις ανακοινώσεις του Πούτιν.
«Δεν αποτελούν έναν χρήσιμο τρόπο να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν στη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη ή τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» της Αμερικής, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
Ο Στάινμαϊερ πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989. «Αλλά τα παλιά αντανακλαστικά εκείνης της εποχής είναι προφανώς πιο ενεργά από όσο νομίζαμε μέχρι πέρυσι», σημείωσε.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση λόγω του ρόλου που προσάπτουν δυτικές κυβερνήσεις στη Μόσχα ότι διαδραματίζει στη σύρραξη στην Ουκρανία. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.
Ο Στάινμαϊερ επέμεινε ότι θεωρεί σημαντικό η κρίση στην Ουκρανία να μην θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη η οποία οικοδομήθηκε με μεγάλη φροντίδα και προσπάθεια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Εξάλλου, μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ομόλογός του Στάινμαϊερ υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι δύο άνδρες «τόνισαν τη σημασία της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία και ιδίως του βομβαρδισμού με πυροβολικό χωριών και πολιτικών υποδομών».