Με ανοιχτή επιστολή η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά καθιστά σαφές πως το Ταμείο δεν θα σταματήσει την παροχή στήριξης, ακόμα και σε περίπτωση που το Κίεβο χρησιμοποιήσει νόμο που του επιτρέπει να «παγώσει» την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το μήνυμα Λαγκάρντ ενισχύει την ουκρανική θέση τη στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες δανειστές του «κούρεμα» του χρέους.
Προειδοποίηση στους ιδιώτες πιστωτές της Ουκρανίας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει χρηματοδοτικά τη χώρα ακόμα κι αν η ουκρανική κυβέρνηση κρίνει πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Με ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε «μέλη της χρηματοπιστωτικής κοινότητας», η διευθύντρια του ΔΝΤ ουσιαστικά καθιστά σαφές πως το Ταμείο δεν θα σταματήσει την παροχή στήριξης, ακόμα και σε περίπτωση που το Κίεβο χρησιμοποιήσει τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που του επιτρέπει να αναστείλει επιλεκτικά την αποπληρωμή εξωτερικών χρεών.
Πρόκειται για παρέμβαση του ΔΝΤ υπέρ της Ουκρανίας, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη πολύμηνες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των ιδιωτών δανειστών του για «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.
«Το ΔΝΤ, γενικά, ενθαρρύνει εθελοντικές και προληπτικές συμφωνίες στις αναδιαρθρώσεις χρέους, αλλά σε περίπτωση που ένας διακανονισμός με τους ιδιώτες πιστωτές δεν επιτευχθεί και η χώρα συμπεράνει πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος, το Ταμείο μπορεί να δανείσει στην Ουκρανία με βάση την πολιτική του για Δανεισμό σε Ληξιπρόθεσμα Χρέη (Lending-into-Arrears Policy)», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ.
Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη την απομείωση του χρέους κατά 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ενισχυμένου προγράμματος διάσωσης της Ουκρανίας – συνολικού ύψους $40 δισ. – που εγκρίθηκε τον Μάρτιο. Τελικός στόχος είναι η μείωση του χρέους στο 71% του ΑΕΠ έως το 2020. Το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα με δάνεια στήριξης ύψους 17,5 δισ. δολαρίων.
Εν μέσω εμφυλίου πολέμου στις ανατολικές επαρχίες και μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αφήσει επανειλημμένα ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» την εξυπηρέτηση χρεών προς διάφορους ομολογιούχους.
Η πρώτη «δοκιμασία» θα έρθει στις 20 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί τόκος 75 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία για ένα ομόλογο που αγοράστηκε επί της προεδρίας του ανατραπέντος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Μόσχα – που ανησυχεί ιδιαίτερα πως ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για οφειλές προς τη Ρωσία – έχει καταστήσει σαφές πως θα κινηθεί δικαστικά σε περίπτωση μη πληρωμής.
Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2015, ενώ ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι 46%.
Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ ΕΔΩ