Διεθνή

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε «ναι» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

56F37022A96DE98BD06D8646BF173036.jpgΜε ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη διεθνή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Τη συνδέει ωστόσο με την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη «λύση των δύο κρατών».

Στο σχετικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 111 αποχές, η Ευρωβουλή στηρίζει «επί της αρχής την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και τη λύση των δύο κρατών» και «θεωρεί», όπως αναφέρεται στο κείμενο, ότι «μπορεί να προχωρήσει σταδιακά η ειρηνευτική διαδικασία». Με απλά λόγια: οι ευρωβουλευτές ζητούν την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, η οποία όμως θα πρέπει να συμβαδίζει με την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά, περιλαμβανομένης και της ριζοσπαστικής οργάνωσης «Χαμάς».

Πάντως δεν εξειδικεύονται οι όροι και η χρονική στιγμή της αναγνώρισης. Οι προϋποθέσεις αυτές παρέμεναν διαμφισβητούμενες μέχρι την τελευταία στιγμή στο Στρασβούργο. Πολλοί ευρωβουλευτές- ιδιαίτερα από τη σοσιαλιστική ομάδα- ζητούσαν να προηγηθεί η διεθνής αναγνώριση, ώστε να ασκηθεί πίεση για την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι- μεταξύ αυτών και πολλοί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- πρότειναν το αντίθετο: να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να γίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Πίεση στα κράτη-μέλη

Οι διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τέλους προκειμένου να αναζητηθεί κοινός παρονομαστής, αλλά και ευρεία πλειοψηφία σε ένα ευαίσθητο ζήτημα. Τα οποία βρέθηκαν στη διατύπωση ότι η αναγνώριση πρέπει να αποτελεί «μέρος της συνολικής λύσης» του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για την σύνοδο του Νοεμβρίου, αλλά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο. Κάποιοι είχαν προτείνει μάλιστα να γίνει η ψηφοφορία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2015.

Το ψήφισμα του Στρασβούργου, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να επιδιώξει μία κοινή θέση της «Ευρώπης των 28» στο ζήτημα αυτό. Τον Οκτώβριο η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που αναγνώρισε επισήμως την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Τα εθνικά κοινοβούλια της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα στην ίδια κατεύθυνση, τα οποία όμως δεν είναι δεσμευτικά. Μέχρι σήμερα το παλαιστινιακό κράτος έχουν αναγνωρίσει συνολικά 135 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

You may also like

More in Διεθνή