Ένα γεύμα που κράτησε περίπου δύο ώρες και έφερε πιο κοντά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντίπαλό του στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία και προκατόχου του στην αρχηγία του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη έγινε την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό γαλλικό εστιατόριο στο Κολωνάκι.
Το ραντεβού κανονίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, και αφού αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες είχαν συμφωνήσει να βρεθούν, χωρίς αυτό να προκύψει.
Λίγο μετά τη «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης κάθονταν σε ένα μοναχικό τραπέζι στο «L’ Abreuvoir» της οδού Ξενοκράτους, που υπήρξε αγαπημένο στέκι του Μιλτιάδη Έβερτ.
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
Όσα ειπώθηκαν στις δύο ώρες που κράτησε το γεύμα και έγιναν γνωστά σε στενούς συνεργάτες και των δύο έδειξαν ότι η απόσταση στην οποία βρίσκονται πολιτικά γεφυρώνεται. Εξάλλου, είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις, τον περασμένο Μάρτιο αλλά και τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των επαφών που κάνει τακτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους προκατόχους του στην ηγεσία του κόμματος.
«Σαφώς πρέπει να συνυπάρχουμε με τον χώρο της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε το κέντρο στον Τσίπρα, που το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται να πείσει ότι ανήκει πλέον στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά», ήταν ένα από τα κύρια θέματα που έθεσε ξανά στον πρόεδρο της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Έσπευσε, μάλιστα, όπως λένε συνομιλητές του, να επισημάνει ότι «ο Τσίπρας έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ και έχει απομακρύνει τη ριζοσπαστική αριστερά. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να υπενθυμίζουμε διαρκώς τι έλεγε το 2014 και τι έκανε ως πρωθυπουργός». Στο θέμα αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός “φλερτάρει” πλέον ανοιχτά με πολιτικούς χώρους που βρίσκονται κοντά μας και δεν πρέπει να του κάνουμε αυτό το χατίρι». Το ζήτημα της λεγόμενης «εθνικής συνεννόησης» ήταν ένα ακόμα από αυτά που έβαλε στην κουβέντα ο κ. Μεϊμαράκης, επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με συνομιλητές του, ότι «την εθνική συνεννόηση πρέπει να τη ζητάμε εμείς και να μας την αρνείται ο Τσίπρας».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του πρώην προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα επιθυμεί την ένταση και αυτό μπορεί να το αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, φέρνοντας εκείνον στη δύσκολη θέση να αρνείται τη συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Πέραν όμως των γνωστών και διατυπωμένων δημόσια θέσεων που επανέλαβε και εκ του σύνεγγυς στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος «είναι απλός στρατιώτης της παράταξης και θα συνεχίσει να την υπηρετεί και στο μέλλον από οποιαδήποτε θέση κι αν ταχθεί».
Η αναφορά του αυτή ερμηνεύεται από συνομιλητές του ως μια σαφής δήλωση πως, ακόμα και αν αποφασιστεί να μείνει εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές, θα συνεχίσει να στηρίζει την παράταξη, όπως έκανε και στο παρελθόν. «Όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, ο Μεϊμαράκης δεν έγινε υπουργός, αλλά έμεινε γραμματέας του κόμματος έως το 2006. Κι όταν το 1985 όλοι έλεγαν ότι θα ενταχθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, εκείνος μπήκε τελευταίος», έλεγαν με νόημα συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ στα «Παραπολιτικά».
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του τετ-α-τετ, το οποίο κύλησε σε καλό κλίμα, δεν έκανε κάποια πρόταση στον κ. Μεϊμαράκη για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών στο κόμμα, αλλά ούτε και άφησε οποιονδήποτε υπαινιγμό για το θέμα της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια. Το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ απέφυγε τις διαρροές για τη συγκεκριμένη συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης ήταν κυρίως ακροατής του συνομιλητή του. Πάντως, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξαναβρεθούν σύντομα από κοντά, γεγονός που σημαίνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί. Δεν πέρασε απαρατήρητο, πάντως, από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά -το πρωί της Τρίτης- ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφτηκε τον Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του στην Παναγή Κυριακού.