«Εάν υποχρεωθούμε να πολεμήσουμε ώστε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα πλούτη μας, θα υποχρεωθούμε να πολεμήσουμε», δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στα τουρκικά στρατεύματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ.
Προειδοποίηση πως το Ιράκ μπορεί να καταφύγει ακόμα και σε στρατιωτικά μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί τα εδάφη του και τα δικαιώματά του απέναντι στην Τουρκία απηύθυνε σήμερα Τετάρτη ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ αλ-Τζααφάρι, δίνοντας συνέχεια στην κρίση που ξέσπασε μετά την πρόσφατη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης.
«Εάν δεν υπάρξει άλλη λύση παρά μόνο αυτή [η στρατιωτική], τότε θα υιοθετήσουμε αυτή τη λύση. Εάν υποχρεωθούμε να πολεμήσουμε ώστε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα πλούτη μας, θα υποχρεωθούμε να πολεμήσουμε», δήλωσε ο κ. Τζααφάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, όμως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας έμοιαζε να οδεύει προς αποκλιμάκωση στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «συνεχίσει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το βόρειο Ιράκ, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε μία «ασυνεννοησία» που προκάλεσε την ενόχληση της ιρακινής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατιωτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο στρατόπεδο Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, ούτε έχει αποσαφηνίσει πού θα μεταφερθούν οι δυνάμεις της.
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Άγκυρα είχε μετακινήσει μέρος των περίπου 150 στρατιωτών που είχε στείλει στο Ιράκ, μεταφέροντάς τους στον αυτόνομο ιρακινό θύλακα στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η Βαγδάτη από την πλευρά της έχει εξαρχής καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την αποστολή των τούρκων στρατιωτών ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της, καταφεύγοντας ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η κρίση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, στα τέλη Ιανουαρίου. Η Τουρκία συναίνεσε να αποσύρει τις δυνάμεις της μόνο μετά από σχετικό αίτημα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αν και έως εκείνο το σημείο η Άγκυρα υποστήριζε ότι η αποστολή των στρατιωτών έγινε κατόπιν συμφωνίας με την ιρακινή κυβέρνηση και στο πλαίσιο τακτικών κινήσεων για την εκπαίδευση ιρακινών ανταρτών που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος.