Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση, κήρυξε σήμερα τη χώρα σε «ανθρωπιστική κρίση» όσον αφορά τα τρόφιμα, μια κατάσταση την οποία θέλει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).
«Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει ανθρωπιστική κρίση στη διατροφή (…) και αποδέχεται να απαιτήσει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να υιοθετήσουν επείγοντα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πείνα από την οποία υποφέρει ο λαός», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την αντιπολίτευση.
Η νομοθετική εξουσία θα δημιουργήσει συνεπώς μια επιτροπή που θα αναλάβει να εντοπίσει «πηγές» σε διεθνές επίπεδο «για να καταπολεμήσουμε την πείνα», οι οποίες θα περιλάβουν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.
«Ένα αντίγραφο (αυτής της συμφωνίας) θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (τον Luis Almagro) και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (τον Antonio Guterres)», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις στο 68% των βασικών προϊόντων και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (το ΔΝΤ προβλέπει 1.660% για το 2017).
Το κοινοβούλιο εκτιμά ως το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης, «βασισμένο στον κρατισμό και τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις», προκάλεσε πτώση της εθνικής παραγωγής και επέφερε «πληθωρισμό 700% και ελλείψεις σε ποσοστό 90%».
Σύμφωνα με μια Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα πανεπιστημιακών, στη χώρα αυτή των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών κατά το 2016, σχεδόν κατά εννέα μονάδες περισσότερους απ’ ό,τι το 2015. Επίσης το 51% θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Nicolas Maduro διαβεβαιώνει από την πλευρά του πως το 2016 η φτώχεια στη χώρα αυτή με τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκε από το 19,7% στο 18,3%.
Το Καράκας κατηγορεί τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για προώθηση «διεθνούς επέμβασης»
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Luis Almagro ότι ενθαρρύνει μία «διεθνή επέμβαση», μετά την απειλή του να προχωρήσει σε προσωρινό αποκλεισμό της Βενεζουέλας από τον OAS, εάν δεν οργανωθούν σύντομα εκλογές στη χώρα.
«Ο Almagro, γνωστός εχθρός του λαού της Βενεζουέλας, διατύπωσε ψεύτικες θεωρίες για τη Δημοκρατία μας με έναν και μόνο στόχο: την προώθηση μίας διεθνούς επέμβασης στη χώρα μας και την ενίσχυση του οικονομικού πολέμου», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Με επιστολή του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ο Luis Almagro ζήτησε την εφαρμογή του διαμερικανικού δημοκρατικού χάρτη στη Βενεζουέλα και απείλησε με αποκλεισμό της χώρας από τον Οργανισμό εάν δεν οργανωθούν σύντομα γενικές εκλογές, όπως απαιτεί η αντιπολίτευση.
Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο 2018.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης υπενθυμίζει σε αυτό κείμενο των 75 σελίδων ότι όλες οι απόπειρες διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχουν αποτύχει.
Οι Βενεζουελάνοι έχουν χάσει ακόμη περισσότερο την πίστη τους στην κυβέρνηση και τη δημοκρατική διαδικασία, προσθέτει ο Luis Almagro.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας εκτιμά από την πλευρά του ότι οι θέσεις του κ. Almagro πηγάζουν από το «μίσος» που αισθάνεται κατά της Βενεζουέλας και από «τη συνέργεια με την αντιπολίτευση».
Τον Ιούνιο, ο γενικός γραμματέας είχε ήδη παρουσιάσει ενώπιον του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού έκθεση με την οποία ζητούσε υποστήριξη για την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας με στόχο την οργάνωση δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του προέδρου Maduro.
Σύμφωνα με τον Luis Almagro, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «παραβιάζει ατιμώρητα τα δικαιώματα των πολιτών της, ασκεί πολιτικές πιέσεις για το γεγονός και μόνο ότι διαφωνεί, βασανίζει, κλέβει, διαφθείρει, διακινεί ναρκωτικά και διατηρεί τον πληθυσμό υπό το κράτος έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και χρημάτων που έχει ανάγκη για να επιβιώσει.
Ζητώντας την εφαρμογή του Δημοκρατικού Χάρτη του Οργανισμού που επιτρέπει στον OAS να επέμβει διπλωματικά κατά μίας χώρας μέλους του, εάν θεωρήσει ότι αντιμετωπίζει συνταγματική κρίση που απειλεί τη δημοκρατία.
Η Βενεζουέλα δεν απολαμβάνει πλέον του ευνοϊκού κλίματος που επικρατούσε πριν από χρόνια στη Λατινική Αμερική και ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Αργεντινής, της Βραζιλίας και του Περού, είναι ανοικτά επικριτικές προς την κυβέρνηση του Καράκας.