SelectedΠολιτική

Το mea culpa Ελπιδοφόρου μετά το κλίμα στο «σημείο μηδέν» στην Αθήνα

Ντόμινο αντιδράσεων -«Δυσαρέσκεια» στην Αθήνα – Διπλωματικοί χειρισμοί

Σε αναδίπλωση αναφορικά με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στον Μανχάταν οδηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας δημόσια τη λύπη του για την «οδύνη» που προκάλεσε τόσο στους Κύπριους, όσο και τους Ελληνοαμερικανούς, συμμετέχοντας στις αρχές της εβδομάδας στη χλιδάτη φιέστα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με παρόντα και τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες (ώρα Ελλάδος), ο κ. Ελπιδοφόρος υποστηρίζει ότι η παρουσία του συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής». Στον αντίποδα, η κίνησή του παρευρεθεί στα εγκαίνια της τουρκικής διπλωματικής έδρας υπηρετούσε κατά τον ίδιο «τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», καθώς «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», υποστηρίζει.

Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ενόχλησης, πρωτίστως μεταξύ των μελών της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αμερικής, «λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καταλήγει -κοιτώντας κυρίως προς τη Λευκωσία- πως «προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό».

Ντόμινο αντιδράσεων

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, άλλωστε, μόλις κατέφθασε στην Νέα Υόρκη και αιφνιδιασμένη από τα φωτογραφικά καρέ της εκδήλωσης στο «Σπίτι της Τουρκίας», ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, επικαλούμενη το «βεβαρημένο πρόγραμμα» του Προέδρου.

Το βαρύ κλίμα στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ αποτυπώθηκε με ανάγλυφο τρόπο και στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν από κοινού το «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council/HALC) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (International Coordinating Committee – Justice for Cyprus – PSEKA), εκφράζοντας αμφότεροι την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου» τόνισαν οι ομογενειακές οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους. Μολονότι, «κατανοούμε την ανάγκη και την ειδική ικανότητα και των δύο να διεξάγουν διάλογο με τις τουρκικές Αρχές» επισημαίνουν, εντούτοις «ο διάλογος είναι ένα πράγμα. Η συμμετοχή σε διπρόσωπες επιθέσεις γοητείας και ακροβατικά δημοσιότητας είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα» ξεκαθαρίζουν, ενοχλημένες ιδιαίτερα από το γεγονός ότι «τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο Σεβασμιότατος ήταν ενήμεροι πως ο Έρσιν Τατάρ επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση ως «Πρόεδρος» της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Παρόλα αυτά επέλεξαν να εμφανιστούν μαζί του. Αυτή η εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς συνέβη την ίδια εβδομάδα που ο Τατάρ επέμεινε για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, που φυσικά θα συνέχιζε να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίζοντας ουσιαστικά την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου», καταλήγουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, άλλωστε, είχε σπεύσει την περασμένη Δευτέρα «να συγχαρεί» και δημόσια τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» «μαζί με τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες», όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, προσθέτοντας πως «όπως πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας».

«Δυσαρέσκεια» στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα -παράλληλα με το μπαράζ αντιδράσεων που φούντωνε ώρα με την ώρα- με φόντο την κοπή της τουρκικής κορδέλας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να απαντά ευθέως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες πως «μας ενόχλησε η κίνησή του», κίνηση για την οποία «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Η βαριά ατμόσφαιρα έγινε περισσότερο αντιληπτή, όταν ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά, αλλά υποστήριξε -κάπως υπαινικτικά- ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ρευστό και καταρτίζεται συνεχώς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, αν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή.

Διπλωματικοί χειρισμοί

Λίγες ώρες αργότερα προέκυψε τελικά αλλαγή, αφού τη θέση της ξενάγησης του Πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο σήμερα το πρωί στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» (τόπο εκδήλωσης της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Δίδυμων Πύργων – Ground Zero)- κατέλαβε στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη η συνάντησή του με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal.

Η αιφνίδια, αυτή αλλαγή στην ημερήσια δραστηριότητα του Πρωθυπουργού οδήγησε αυτόματα στην αναβολή της ξενάγησης στο «Σημείο Μηδέν», αναβολή, ωστόσο, που ερμηνεύεται εν πολλοίς ως έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου στην απόφασή του Αρχιεπισκόπου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στην Νέα Υόρκη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων στις ΗΠΑ με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, καθώς και στελέχη της ελληνικής ομογένειας, η πίεση χρόνου δεν άφηνε πολλά περιθώρια ορισμού μιας νέας συνάντησης, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να βρεθούν διά ζώσης ο κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο.

Να μην αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ζητά, στο μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας την κυβέρνηση για το «ανοίκειο και αντιθεσμικό» ύφος ως προς την κριτική της στο πρόσωπο του κ. Ελπιδοφόρου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «επιβεβλημένο» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το πρόβλημα που δημιούργησε η συνύπαρξη του κ. Ελπιδοφόρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, παρότι ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο.

Επιπλέον, ως «βαθιά ανιστόρητη» και δηλωτική της «πλήρους απουσίας αίσθησης» για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία περιέγραψε τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας της κυβέρνησης, ο πρώην Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μυωπική» δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνέστησε ότι «αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

You may also like

More in Selected