Πολιτική

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και της συνάντησης με Μπάιντεν

Το απόγευμα της Τετάρτης ειδοποιήθηκε επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου από τον Λευκό Οίκο για την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά δεν έκανε καμία διαρροή και περίμενε την ανακοίνωση της επίσκεψης από την Ουάσιγκτον. Η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ξάφνιασε ακόμα και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που δεν περίμεναν να δημοσιοποιηθεί τόσο άμεσα. Πρόκειται για ένα ραντεβού που εκκρεμούσε τους τελευταίους μήνες και η καθυστέρηση της υλοποίησης του οφειλόταν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι επαφές δια της διπλωματικής οδού για τον καθορισμό της επίσκεψης ήταν συνεχείς από την αρχή της χρονιάς και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αμερικανική πλευρά επικοινώνησε με την Αθήνα πριν τρεις εβδομάδες δίνοντας εναλλακτικές ημερομηνίες εντός του Μαΐου για την πραγματοποίηση της. Η απάντηση ήταν άμεση και αναμενόταν η επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο, κάτι που έγινε την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει στην δήλωση της η εκπρόσωπος του κ. Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, ο αμερικανός πρόεδρος «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να έχουν στην ατζέντα τους την στήριξη του ουκρανικού λαού και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, τη στενή συνεργασία έναντι των διεθνών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια της ενέργειας. Επίσης, θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο θα γίνει ξεχωριστή εκδήλωση για τον εορτασμό των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τη στήριξη της στις θέσεις της Αθήνας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπεγράφη προ μηνών στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Και νέες επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με την αμερικανική ηγεσία αναμένεται να είναι και οι οικονομικές σχέσεις. Αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει την τελευταία διετία μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και η αξιοπιστία προς την χώρα που έχει οικοδομήσει στις διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σταθερός σύμμαχος και υποστηρικτής των θέσεων της Αθήνας και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Σε Σικάγο και Βοστόνη ο πρωθυπουργός

Η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει, όμως, και άλλους σταθμούς. Ο πρωθυπουργός στις 22 Μαΐου θα επισκεφθεί το Σικάγο όπου θα έχει επαφές με μέλη της ομογένειας και θα παρακολουθήσει τον εορτασμό και την παρέλαση για την ελληνική επανάσταση, ενώ την επόμενη ημέρα θα βρίσκεται στη Βοστώνη όπου θα μιλήσει στο Boston College.

You may also like