Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ σε θέση μάχης για την προεδρική εκλογή: Το όχι σε κεντροδεξιό υποψήφιο, η πρόταση Δούκα και η «ψυχρή υποδοχή» για την Κατσέλη

Στη «γραμμή» να προτείνει δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας –εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει πρόεδρο από την κυβερνητική παράταξη- κινείται σταθερά το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας έτσι και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν από κοινού τη Λούκα Κατσέλη.

Η διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στις κρούσεις προς τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθήσει την πολιτική παράδοση – να προτείνει δηλαδή πρόεδρο από την κεντροαριστερά και έτσι να εκλεγεί με ευρύτατη ψηφοφορία (ακόμη και από τη δεύτερη ψηφοφορία με 200 και πλέον ψήφους)- ενώ η Κουμουνδούρου, σύμφωνα τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να καταλήξει «στην επιλογή καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας», αφού είναι ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη που ορίζει επί της ουσίας το πεδίο της κορυφαίας κοινοβουλευτικής εκλογικής διαδικασίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει ως εκ τούτου τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που θα γίνουν μετά από την συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πρόταση και θα κινηθεί αναλόγως: είτε θα στηρίξει την εκλογή του υποψηφίου που θα εισηγηθεί η ΝΔ υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κεντροαριστερές ρίζες, είτε θα στραφεί στην ανάδειξη της δικής της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε εγκαίρως διαμηνύσει τις προθέσεις του προς πάσα κατεύθυνση- έτσι όταν χθες του τηλεφώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος για να τον ενημερώσει για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την κυρία Λούκα Κατσέλη, απλώς τον ευχαρίστησε και συνέχισε την εισήγησή του προς το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Χαριλάου Τρικούπη.

Ωστόσο ο Χάρης Δούκας έθεσε το θέμα της προεδρικής εκλογής μαζί με την πρόταση να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τη δική του αυτοτελή εισήγηση, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήξει σε μια επιλογή από την «γαλάζια» παράταξη. Η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων πέρασε ομόφωνα, αν και το Πολιτικό Κέντρο δεν είναι το αρμόδιο εκλεγμένο κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές αποφάσεις. Γι’ αυτό η ηγεσία και τα στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση συμφώνησαν επίσης ότι… ο πράσινος κύβος θα ριφθεί σε επόμενη φάση – ενδεχομένως να συγκληθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης έχει τονίσει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συμβάλει στην εκλογή μιας συναινετικής πρότασης, χωρίς επί του παρόντος να μπαίνει στην ονοματολογία. «Πιστεύω ότι πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι από το κυβερνητικό στρατόπεδο και να είναι από τον προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η άποψή μου. Περιμένουμε και θα τοποθετηθούμε στην ώρα των πραγμάτων», επανέλαβε χθες το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να κινηθεί στη «λογική» της καταγραφής της πρότασης, την οποία υιοθέτησε λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ της εκλογής του Ευάγγελου Βενιζέλου ή ενός άλλου προσώπου από την λίστα των ονομάτων που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την προσπάθεια να εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια δυνατό αποτύπωμα στο χώρο του Κέντρου, ενδέχεται στον «σταθμό» της προεδρικής εκλογής να στρίψει το «τιμόνι» προς την κεντροδεξιά πολυκατοικία. Αυτό σημαίνει πάντως –σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- ότι θα σπάσει κάθε γέφυρα συναίνεσης για τα μείζονα, που όπως είχε υποστηρίξει με αφορμή την απώλεια του Κώστα Σημίτη, πρέπει να οικοδομηθούν οι δύο αντίπαλες παρατάξεις.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η χθεσινή αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στο «στίγμα» της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ εν’ όψει και των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην πραγματικότητα για τη μάχη του Κέντρου: «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, δεν με αφορά. Λέω ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποιο είναι το σχέδιό μου και ποια είναι η δέσμευσή μου και θεωρώ αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν με επικοινωνιακούς τρόπους να αξιοποιήσουν ακόμα και θλιβερά γεγονότα. Η απώλεια ενός πρώην Πρωθυπουργού δεν ενδείκνυται για τέτοια πολιτικά παιχνίδια».

Όσον αφορά ειδικότερα στην προεδρική εκλογή, τα κόμματα της κεντροαριστεράς βέβαια, κάθε άλλο παρουσιάζουν μέχρι τώρα μια εικόνα συνεννόησης. Ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως είχε προαναγγείλει εισηγήθηκε πριν από τα αποκαλυπτήρια της πρότασης του πρωθυπουργού στα κομματικά του όργανα την στήριξη της πρώην υπουργού και καθηγήτριας, Λούκας Κατσέλη. Η ίδια αποδέχθηκε χαρακτηρίζοντας την πρόταση τιμητική και επιχειρηματολόγησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Αποδέχομαι την πρόταση γιατί σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και να προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, την ουσιαστική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον και το «συλλογικό καλό». Καλείται να εμπνεύσει ιδιαίτερα τα νέα παιδιά ότι αξίζει να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα.”.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της σε σχέση με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Αριστερά παραπέμποντας στη συνεδρίαση των οργάνων της που θα συνεδριάσουν σύντομα. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ενώ το κόμμα Κασσελάκη έχει δηλώσει ότι αναμένει την κυβερνητική πρόταση για να πάρει θέση.

Καθοριστικής σημασίας μπορεί να αποδειχθεί ενδεχομένως κατά τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας η στάση κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, αφού για παράδειγμα ο Πέτρος Παππάς έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα του προς τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όμως στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την επανεκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου; Παρότι εκτιμούν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική πρόταση εν τούτοις στελέχη του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι θα πάρουν θέση την κατάλληλη ώρα κι ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αιτιολογήσει και την μία ή την άλλη επιλογή. Σπεύδουν έτσι να σταματήσουν την «πολυφωνία» που καταγράφηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την νυν πρόεδρο και σημείωσε με νόημα χθες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: « Έχω ακούσει διάφορα στελέχη κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που άλλοι είναι υπέρ της κα. Σακελλαροπούλου και άλλοι κατά. Εγώ δεν θέλω να μπω στην κρίση μεταξύ Σακελλαροπούλου – Βενιζέλου. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές υποψηφιότητες. Εγώ υπήρξα εκπρόσωπος τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πιο δύσκολη φάση της παράταξης μας. Σήμερα όμως, δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία ονοματολογίας εάν και για εμένα είναι αυτονόητη η απάντηση».

You may also like