Πολιτική

To «παζλ» της Κομισιόν – Ποιους επιλέγει ο Γιούνκερ

032C4F973B688604BCE24623CF7EB720.jpg

Με διαρροές που θυμίζουν «μεταγραφολογία» κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες οργανογράμματα και προσχέδια σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -το αργότερο την επόμενη Τετάρτη-.

Σήμερα ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ θα ολοκληρώσει το σχέδιο με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς όμως να ορίσει και τις αρμοδιότητες. Ένα από τα τελευταία σκαριφήματα που κυκλοφόρησε σήμερα περιπλέκει εκ νέου την κατάσταση καθώς παρουσιάζει ως Επίτροπο Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και του Ευρώ, όχι τον Φιλανδό Γίρκι Κατάινεν, αλλά τον Γερμανό Γκίντερ Έντιγκερ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαρροές με ελάχιστη σημασία καθώς προς το παρόν μόνο δύο θέσεις είναι βέβαιες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ως Προέδρου και της Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση της Αντιπροέδρου και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Όλα τα υπόλοιπα είναι προς το παρόν προβλέψεις.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ έχει να συνθέσει ένα εξαιρετικά περίπλοκο παζλ, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο τη χώρα προέλευσης των υποψηφίων Επιτρόπων, όσο και το φύλο και την εμπειρία ενός εκάστου.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Δανία είναι οι χώρες που λόγω των υποψηφίων τους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικούν και ενδεχομένως να λάβουν τις σημαντικότερες οικονομικές θέσεις. Τόσο ο Γκίντερ Έντιγκερ, όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί οι μελλοντικοί Επίτροποι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης διεκδικούν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά και ο Γίρκι Κατάινεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας που υπηρετεί ως Επίτροπος Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και του Ευρώ στην Επιτροπή Μαρόζο ΙΙ, όσο και η Δανή Μαργκέτε Βεστάγκερ, πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν αρκετές πιθανότητες να λάβουν μια σημαντική θέση στην επόμενη Κομισιόν.

Η Πολωνία και η Ολλανδία είναι δύο χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην Ε.Ε και η Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα όσο και ο Φρανς Τίμερμαν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας είναι δύσκολο να μείνουν με δευτερεύοντα χαρτοφυλάκια. Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, Επίτροποι και οι δύο στην Κομισιόν Μπαρόζο ΙΙ, έχουν το πλεονέκτημα να ανήκουν στις εννέα γυναίκες της επόμενης Επιτροπής και καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί σημαντικά πόστα για τις γυναίκες Επιτρόπους ενδέχεται να λάβουν κάποια θέση Αντιπροέδρου.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία, δύο μεγάλες χώρες της Ε.Ε. έχουν επιλέξει δύο υποψηφίους Επιτρόπους με ελάχιστες συμπάθειες στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το Κολέγιο των Επιτρόπων στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Βρετανός Σερ Τζόναθαν Χιλ, λόγω του ιστορικού του ως βασικό υπερασπιστής του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι και ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανέτε λόγω σεξιστικών σχολίων που έκανε πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία, ανήκουν στις «μεσαίες» χώρες και ενδέχεται να λάβουν κάποια αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Στην τελευταία ομάδα χωρών περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία οι οποίες ενδέχεται να λάβουν τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική