Μπορεί οι καταναλωτές παγκοσμίως να ωφελούνται κατά 1 τρισ. από την πτώση του πετρελαίου, που βρίσκεται κάτω από τα 55 δολάρια, ωστόσο γύρισε τη Ρωσία στο 1998, ζώντας ξανά μία νομισματική κρίση. Η Τράπεζα της Ρωσίας παρεμβαίνει στην αγορά καθημερινά «ρίχνοντας» πολλά δισ. δολάρια, ενώ ήδη έχει παρέμβει με περίπου 80 δισ. δολάρια μέσα στο έτος για να στηρίξει το ρούβλι.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Μόσχα, καθώς αντιπροσωπεύει τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών ύψους 530 δισ. δολαρίων, ενώ το χρέος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%. Το ρούβλι έχει σημειώσει φέτος απώλειες 44%, σε ένα έτος 55% και σε μία βδομάδα κατά 20%. Τι σημαίνει αυτό; Η ισοτιμία ευρώ-ρουβλίου έχει υποχωρήσει μέχρι και στο 1 προς 97 (κατά 11% χθες), ενώ πέρσι αντιστοιχούσαν σε ένα ευρώ σε 45 ρούβλια.
Αυτή η εικόνα ξυπνά μέρες του 1998 όταν κατέρρευσε το νόμισμα σε λίγες ημέρες με τη Ρωσία να ανακοινώνει στάση πληρωμών. Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009.
Η έκθεση ξένων τραπεζών στη χώρα υπερβαίνει τα 364 δισ. δολάρια, η αξία των ρωσικών ομολόγων είναι περίπου 500 δισ. δολάρια και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 9%. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας είναι στα 146 δισ. δολάρια που φτάνουν για τις εισαγωγές ενός έτους. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 17% και εκτιμάται ότι οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα θα υπερβούν τα 100 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν μπορεί να χαίρεται κανείς από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Η Γερμανία για παράδειγμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Ρωσία από τις άλλες χώρες. Πέρυσι, οι εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία είχαν αξία άνω των 76 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τον περασμένο μήνα, η χώρα δήλωσε ότι «γεωπολιτικές κρίσεις» έχουν συμβάλει στην απότομη μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. Για όλη την Ευρώπη, είναι μία κακή είδηση και ειδικά για τους παραγωγούς που εξάγουν σε μεγάλο βαθμό φρούτα, τυριά και χοιρινό κρέας στη Ρωσία. Περίπου το 10% των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ – αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων – παραδόθηκαν στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Ευρώπης.
Δυσάρεστα τα νέα και για τις ενεργειακές εταιρείες. Η επιδείνωση της κατάστασης στο ρούβλι έχει «πάρει» ένα μεγάλο κομμάτι από τα κέρδη εταιρειών που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία. Η BP έχει προειδοποιήσει ότι οι σκληρές κυρώσεις θα έβλαπταν την εταιρεία, η οποία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο στην Rosneft, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε περιορισμούς.
Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 25% φέτος, καθώς καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου. Η γαλλική Total και η Exxon Mobil έχουν επίσης σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη της Société Générale μειώθηκαν κατά 36% λόγω της ρωσικής μονάδας της . Άλλες τράπεζες που έχουν εκτεταμένη έκθεση είναι η ολλανδική Rabobank και η ιταλική Unicredit.