12 Ιουλίου 2020

Το πρόγραμμα του 5ου προσυνεδρίου της ΝΔ στη Λάρισα

Το 5ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στη Λάρισα. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τρόποι επανεκκίνησης του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας και τελικά να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Επιπλέον, θα τεθεί επί τάπητος η ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών που θα συνδέσουν όλες τις περιοχές και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, θα εξετασθεί η διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για μια Αυτοδιοίκηση πιο δυναμική και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, που θα μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα κάθε περιοχής διεκδικώντας ό,τι χρειάζεται από την κεντρική κυβέρνηση αλλά χωρίς να περιμένει τα πάντα από αυτήν.

Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τρείς ενότητες με τους παρακάτω τίτλους:
● Αγροτική Ανάπτυξη: Από τη στασιμότητα σε ένα δυναμικό και εξαγωγικό μοντέλο
● Καινοτόμες Περιφέρειες και Δήμοι: Ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων
● Συνδέοντας την Ελλάδα: Έργα που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο στην περιφέρεια

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο Αγροτική Ανάπτυξη: Από τη στασιμότητα σε ένα δυναμικό και εξαγωγικό μοντέλο θα μιλήσουν οι:
– Θανάσης Βακάλης, Πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα
– Γιώργος Ζέικος, Πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγιάς ‘Κίσσαβος’
– Απόστολος Καραλιάκος, νέος αγρότης, από το 2014
– Δημήτρης Μελάς, Πρώην υπηρεσιακός Υπουργός και πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
– Ανδρέας Τσαγκάρης, Τυροκόμος και Διευθύνων Σύμβουλος της Family Farm

Στη δεύτερη ενότητα οι ομιλητές θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της ανάδειξης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας σε Δήμους και Περιφέρειες. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
– Γιώργος Γαλανός, Λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση”.
– Πέτρος Ευγενικός, πολιτικός μηχανικός και στέλεχος υπηρεσιών διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ε.Ε.
– Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, Διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα θα αναπτυχθεί το ζήτημα των μεταφορών και των έργων υποδομής που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο στην περιφέρεια. Θα μιλήσουν οι:
– Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διδάκτωρ Συστημάτων Μεταφορών.
– Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό αντικείμενο τα «Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών».
– Νίκος Σταθόπουλος, συγκοινωνιολόγος και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το χρονικό διάστημα 2012 – 2015.Πολιτική