Πολιτική

«Το προξενείο δεν είναι γκαλερί» – Η διαφωνία Μπακογιάννη με Γεραπετρίτη και οι αποστάσεις Μενδώνη για την ροζ σημαία

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την αφαίρεση της ροζ σημαίας από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις.

Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αντίστοιχο έργο τέχνης με την παναφρικανική σημαία με το σχέδιο της σημαίας των ΗΠΑ ενώ οι πρώην συνοδοιπόροι του στη Νέα Αριστερά επέλεξαν μια πιο ρητορική αντίδραση κάνοντας λόγο για παρέμβαση που «μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Ερωτηθείς το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξήγησε ότι «προφανώς πάντοτε εμείς προσταεύτουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε»

Η ροζ σημαία μπορεί να αποσύρθηκε ωστόσο πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είχε διαφωνία με τον κ. Γεραπετρίτη στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του κ. Γεραπετρίτη να αφαιρεθεί η ροζ σημαία που είχε τοποθετηθεί στο προξενείο ως έργο τέχνης στο πλαίσιο έκθεσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.

Στο ίδιο μήκος υπήρξε παρέμβαση και από την κυρία Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε μεταξύ άλλων “Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο”.

Απαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη», εξήγησε ωστόσο ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί. «Στις γκαλερί ανεβάζεις ότι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα».

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στο μεταξύ υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις και μάλιστα εντός της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Real FM 97,8 επεσήμανε ότι «η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού». Επιπρόσθετα και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την απόφαση Γεραπετρίτη. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 τόνισε ότι «δεν το έχω παρακολουθήσει αλλά θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουν».

Παράλληλα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καταγγέλλοντας πως πάσχει σε τρία επίπεδα, νομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά, καθώς όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί ως «παραγγελιοδόχος της άκρας δεξιάς».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική