Διεθνή

Το ρούβλι πέφτει καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι τη ρωσική οικονομία

1ED88E33A0C4674264CC5462CD5C66CF.jpgΗ υποχώρηση του ρουβλίου αντανακλά την επιδείνωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας, τη στιγμή που η φτώχεια και οι πραγματικοί μισθοί προδίδουν μία κοινωνία που βιώνει πραγματικές δυσκολίες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου έπεσε την Τετάρτη το ρωσικό ρούβλι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι και το 2016 θα αποδειχτεί χρονιά ύφεσης για τη ρωσική οικονομία, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Πούτιν πως το χειρότερο σημείο της κρίσης έχει περάσει.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 73 ρούβλια ανά δολάριο, δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, πίσω μόνο από την ισοτιμία που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω φόβων για κατάρρευση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.

Το ρωσικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά πάνω από 20% σε σχέση με το αμερικανικό από τις αρχές του έτους.

Η υποχώρηση του ρουβλίου αντανακλά την επιδείνωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου – του κύριου εξαγώγιμου προϊόντος της Ρωσίας – παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι Δυτικές κυρώσεις για την ουκρανική κρίση συνεχίζουν να «δαγκώνουν» και ο πληθωρισμός παραμένει στη ζώνη του 15%.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως το ερχόμενο έτος θα είναι χρονιά ανάκαμψης μετά την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3,7% που αναμένεται για φέτος.

Ωστόσο, με την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent να έχει σταθεροποιηθεί κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ρωσικής οικονομίας έχουν χάσει τη δύναμή τους.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα την Τετάρτη όταν η Σαουδική Αραβία επαναβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η υπερπροσφορά που έχει ρίξει τις τιμές.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά την πραγματική οικονομία και την ρωσική κοινωνία.

Επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα καταδεικνύουν πως οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά 9,2% το πρώτο 11μηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η απώλεια στα εισοδήματα έχει μεταφραστεί σε μειωμένη κατανάλωση, με την καταναλωτική δαπάνη το Νοέμβριο να περιστέλλεται κατά 13,1% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα μάλιστα με την κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM, το 39% των ρωσικών νοικοκυριών αδυνατεί να αγοράσει αρκετό φαγητό ή ρούχα – από ποσοστό 22% που είχε καταγραφεί το 2014.

You may also like

More in Διεθνή