Οικονομία

Το σχέδιο Ντράγκι δίνει ανάσα στο Χρηματιστήριο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Μετά τα χαμηλά χθες στις 1.061 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να αντιδρά με κίνηση προς τις 1.090 μονάδες, έπειτα από την πρόθεση Ντράγκι να αποδέχεται η ΕΚΤ τα junk δάνεια των Ελληνικών τραπεζών. Λεπτομέρειες για το σχέδιο Ντράγκι πάντως, αναμένεται να δοθούν αύριο, αλλά σε κάθε περίπτωση η αγορά υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο  καθώς θα αυξηθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς το σύστημα και κατ’ επέκταση στη χειμαζόμενη αγορά. Επιπρόσθετα, είναι καλό νέο διότι θα ξεκινήσει η επαναδραστηριοποίηση και πάλι η αγορά της τιτλοποίησης δανείων εκ μέρους των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που μετά τα μνημόνια είχε ατονήσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακής που συνεργάζεται με ξένους οίκους, εφόσον τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών είναι 20-30 δισ. ευρώ, τότε μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση έως 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν προγράμματα ABS (Asset back Securities) με καταναλωτικά δάνεια, δάνεια, δάνεια καρτών, δάνεια αυτοκινήτου και να τα βάζουν ενέχυρα στην ΕΚΤ προκειμένου είτε να χρηματοδοτούν τις εργασίες ή για να βρίσκουν ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών.

Στο θετικό κλίμα εντάσσεται και η αναβάθμιση του ΟΤΕ σε ΒΒ από την S&P με μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον Οργανισμό, αλλά και η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΠΑΠ, κάτι που τον καθιστά κορυφαία επενδυτική επιλογή για την Eurobank Χρηματιστηριακή.  

Σχετικά με την αγορά των ομολόγων, η δεκαετία υποχωρεί στο 6,6%, που και πάλι το ποσοστό αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναβάθμιση του ΟΤΕ, που έχει πλέον αξιολόγηση καλύτερη από αυτή της χώρας, μπορεί κάτι να σημαίνει για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Πλην όμως, όσο διαρκεί η πολιτική αστάθεια και οι φήμες για εκλογές, το όποιο καλό κλίμα πάει να δημιουργηθεί στις αγορές προς όφελος της χώρας μας, μπορεί να χαλάσει.

Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη νέα επίσκεψη Γιούνγκερ στη χώρα μας την ερχόμενη Παρασκευή, η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες και μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο. Η τρόικα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ. Από την άλλη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας δυναμιτίζει το κλίμα εκφράζοντας την άποψη ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δανειστών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία