Οικονομία

Το στραβό κλίμα «έφαγε» τον Ζερβό από τη ΔΕΗ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ήταν στραβό το κλίμα…. ήρθε και η δίκη για να αποτελέσει το λόγο ή και την αφορμή για την παραίτηση του κ. Αρθούρου Ζερβού από τη θέση του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, προκαλώντας ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της εταιρείας.

Η απόφαση της παραπομπής του κ. Ζερβού σε δίκη για απιστία εις βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ήρθε ακριβώς στη στιγμή της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσε η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης στη ΔΕΗ και το τροφείο των έξι ευρώ για τους εργαζομένους. Έτσι, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας επικαλείται λόγους ευθιξίας, υποβάλλοντας την παραίτησή του τηλεφωνικά, το βράδυ της Τετάρτης, στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και την οποία κάνει αποδεκτή. 

Βέβαια, η επιστολή της παραίτησης αναμένεται να αποσταλεί την Πέμπτη και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φάνηκε να προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, αν και το Μαξίμου πήρε θέση Πόντιου Πιλάτου σχετικά με το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης.  Η κυβέρνηση την Τρίτη μέσω non- paper κράτησε αποστάσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι  «είχε τοποθετηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση». Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν σχετικά ότι “η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων”.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θεωρούσε ξένο σώμα τον κ. Ζερβό και πως ήταν θέμα χρόνου η αλλαγή της διοίκησης, κάτι το οποίο είχε αναφέρει εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ότι δηλαδή μέχρι νεοτέρας παραμένουν τα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του στο Facebook έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Ζερβό μετά από 5 χρόνια θητείας, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη ΔΕΗ επί Γιώργου Παπανδρέου.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ζερβός ήταν κόκκινο πανί για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά, αφού ήταν ο άνθρωπος που θα πωλούσε τα “κομμάτια” της ΔΕΗ, αλλά και τις θυγατρικές της, όπως τον ΑΔΜΗΕ. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο διαχωρισμός της ΔΕΗ και η δημιουργία των δύο νέων ανεξάρτητων θυγατρικών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα πρότζεκτ που εκείνος υλοποίησε. Παράλληλα, ήταν από τους ανθρώπους που έλαβε μία ΔΕΚΟ ακριβώς στην εποχή του Μνημονίου, με τις όποιες αλλαγές επέβαλλε η συμφωνία για κοινοτική προσαρμογή, όπως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, οι μειώσεις αποδοχών και άλλα. 

Το Νοέμβριο του 2012 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού και των στελεχών της επιχείρησης. Όπως προκύπτει από το έγγραφο, σήμερα το ανώτατο όριο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών για το πάσης φύσεως τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ανώτατο όριο καθαρών τακτικών αποδοχών ύψους 2.800 ευρώ.

Ειδικότερα, είχε αναφέρει ότι «μετά το 2009, το μισθολογικό κόστος στον Όμιλο ΔΕΗ μειώνεται σημαντικά και σταθερά. Κατά την περίοδο 2009- 2012, η μισθοδοσία θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και πλέον. Κατά την ίδια περίοδο, η μέση ανά εργαζόμενο, μισθολογική δαπάνη μειώθηκε κατά 37%». Για το ποσοστό μείωσης των αμοιβών σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε τότε ότι έχουν επιβληθεί περικοπές μισθών που κυμαίνονται από 25% για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους έως και 50% στα διευθυντικά στελέχη. Για δε τα ανώτατα διοικητικά στελέχη, όπως σημειώνει, το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται μεταξύ 72% και 75%. 

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές από τη ΓΕΝΟΠ, η μείωση των μισθών είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου, ενώ ο μέσος μισθός είναι 1500 ευρώ καθαρά.

Η δίκη και τι απαντούν κύκλοι από τη ΔΕΗ 

Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία σε βάρος της επιχείρησης, που σχετίζεται με μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν σε 19 στελέχη της ΔΕΗ την περίοδο 2010-2012 κατά παράβαση του νόμου που ήταν σε ισχύ και περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε ποσά που είχαν οριστεί με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο κατηγορείται ότι παραβίασε ο κ. Ζερβός, είχε τεθεί πλαφόν αυξήσεων ώστε οι όποιες μισθολογικές παροχές να μην ξεπερνούν τα 5.900 ευρώ.  Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο κ. Ζερβός, εκκρεμεί στη δικαιοσύνη πάνω από δύο χρόνια.

Κύκλοι της ΔΕΗ, αναφέρουν ότι γνωμοδοτήσεις δύο καθηγητών εργατικού δικαίου ζήτησε η ΔΕΗ για το ζήτημα της πλήρης εφαρμογής των μισθολογικών μεταβολών, όπως προβλεπόταν από τους αντίστοιχους νόμους.  Πηγές από την εταιρεία, απαντώντας στην απόφαση της εισαγγελίας, αναφέρουν, επίσης, ότι αυτόν τον τρόπο εφαρμογής υιοθέτησε και το δημόσιο σε δύο γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ το 2010 και το 2011. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελία δεν αποδέχεται την ερμηνεία αυτή και πως η διαφορά της ερμηνείας θα κριθεί στο δικαστήριο.

You may also like