Διεθνή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ενωμένο για ειρήνη στη Συρία, αποφεύγοντας τα «αγκάθια»

AE4991E788B5383790BF815B76F200D9.jpgΤο ψήφισμα προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στις αρχές Ιανουαρίου. Τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 18 μηνών. Εκτός του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας έμειναν όμως τα δύσκολα θέματα, δηλαδή το μέλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που χαράσσει τον οδικό χάρτη για εκεχειρία και πολιτική λύση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, σε μία σπάνια ένδειξη ενότητας που καταδεικνύει την αυξανόμενη – αν και δύσκολη – σύγκλιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για την κρίση.

Το ψήφισμα προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στις αρχές Ιανουαρίου, ως πρώτο βήμα στην πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα στην μεταπολεμική κατάσταση.

Τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 18 μηνών – με τη συμμετοχή και της συριακής διασποράς. Θα έχουν προηγηθεί δύο μεταβατικά στάδια, αρχικά ο σχηματισμός συμμετοχικής μεταβατικής κυβέρνησης εντός έξι μηνών και μετέπειτα η προετοιμασία νέου Συντάγματος.

Η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος έρχεται μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διπλωματικού αδιεξόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αντανακλά τον κοινό τόπου που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την επίλυση της κρίσης, η οποία αποτελεί το κύριο πεδίο σεκταριστικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή και έχει στείλει κύματα προσφύγων σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.

Η Ρωσία είχε παλαιότερα ασκήσει βέτο σε σειρά καταδικαστικών ψηφισμάτων σε βάρος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Μόσχα στηρίζει.

Οι δυσκολίες παραμένουν

Παρά τα θετικά βήματα όμως, το ψήφισμα δεν καλύπτει δύο από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Μόσχας και Δύσης, πρώτον το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρόεδρο Άσαντ και δεύτερον ποιες αντικαθεστωτικές οργανώσεις θα χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές, και συνεπώς θα αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις.

Το ψήφισμα εσκεμμένα δεν κάνει αναφορά στα εν λόγω ζητήματα, αφού οι διαφωνίες στο Συμβούλιο έθεσαν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια να υιοθετηθεί το ψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να «επιβάλει μία λύση από έξω», και ότι «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον».

Την ίδια στιγμή όμως, ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς έκανε γνωστό ότι το Παρίσι απαίτησε να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την αποχώρηση του κ. Άσαντ από την εξουσία, εκτιμώντας ότι αυτό είναι επιβεβλημένο «για λόγους όχι μόνο ηθικούς αλλά επίσης και αποτελεσματικότητας» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Πώς κάποιος θα μπορέσει να ενώσει έναν λαό όταν έχει σφάξει τόσους πολλούς;» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ανέφερε ότι το ψήφισμα «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία». Ο κ. Κέρι πάντως διευκρίνισε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Νασέρ Τζούντα, υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας – η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη του καταλόγου – είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν υποβάλει «10, 15, 20 ονόματα». «Υπάρχει συμφωνία για κάποια, όχι σε όλα», συμπλήρωσε.

You may also like

More in Διεθνή