Εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.
Η δραστική μείωση των υπέρογκων εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στους ελεύθερους επαγγελματίες, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές θεμελιώδεις διατάξεις του νόμου, αποτελεί ένα τμήμα των αλλαγών που επεξεργάζεται το γαλάζιο επιτελείο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας τον παραλογισμό του νόμου Κατρούγκαλου υπολόγισε τα καθαρά έσοδα σε δύο ελεύθερους επαγγελματίες μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιάννη Βρούτση, δικηγόρος που έχει καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα του μείνουν 4.836 ευρώ, ενώ, μηχανικός που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει συνολικές κρατήσεις 73% και θα του μείνουν 5.292 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της ΝΔ είναι η μείωση των ανώτατων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, σε επίπεδα που θα προσεγγίζουν αυτά του 2014. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές αυτές ήταν 6.871 ευρώ το 2014 τη στιγμή που σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 175% και φτάνουν τα 18.951 ευρώ. Αντίστοιχα, στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες οι ετήσιες ανώτατες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονταν το 2014 ήταν 8.032 ευρώ, ενώ σήμερα 26.721 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 232%!
Με τη δραστική μείωση των εισφορών που προτείνει η ΝΔ συμφωνεί και το Οικονομικό Επιμελητήριο και θέτει ως πλαφόν εισφορών και φόρων το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το υπόλοιπο ποσοστό διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του (π.χ. δάνεια), την βιωσιμότητα της δραστηριότητας του, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τις απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση των εισφορών αναμένεται να καλυφθούν από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής στην οποία έχουν καταφύγει πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ πολλοί διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν, όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, ότι για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του, αξιοπρεπείς εγγυημένες συντάξεις που δεν θα περικόπτονται συνεχώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων και μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών με βάση τα χρόνια και το εισόδημα.
Πριν οποιαδήποτε αλλαγή προγραμματίζεται η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης που θα διαπιστώνει τις δυνατότητες του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος σε συνδυασμό με τις πιθανότητες δημιουργίας συμπληρωματικών επαγγελματικών ταμείων ώστε να διατηρηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην μειώνεται τόσο σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων, όταν βγαίνουν στη σύνταξη.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού και τέλος ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.