Ελλάδα

Το τέρας της γραφειοκρατίας κατάπιε ακόμα και τα σχέδια για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley στις Αφίδνες

silic660.jpg

Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις (2004, 2007, 2011). Δύο προεδρικά διατάγματα και μαι απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Συν οι απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης στις οποίες ενεπλάκησαν πλείστοι όσοι. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley στις Αφίδνες, που ξεκίνησε ως ιδέα το 1999, μένει ακόμα στα χαρτιά. Η γραφειοκρατία είναι ανίκητη!

Όπως αναφέρει η έρευνα το Capital.gr, η ιστορία πηγαίνει πίσω στο 1999 όταν σχεδόν όλες οι εταιρείες πληροφορικής της χώρας αποφάσισαν ότι η δημιουργία ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικού πάρκου θα τους επέτρεπε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους αλλά και να αναπτύξουν συνέργιες μεταξύ τους.
Έτσι ίδρυσαν τη συλλογική πολυμετοχική εταιρεία «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» στην οποία μετείχαν 130 όμιλοι πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (στην πορεία κάποιες αποχώρησαν).

Το 2001 η εταιρεία αγόρασε στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας το ανενεργό ορυχείο αργίλου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, μια έκταση 216 στρεμμάτων με στόχο την υλοποίηση εγκαταστάσεων σε έκταση 110 χιλιάδων τ.μ. Δεκατρία χρόνια μετά, η επένδυση παραμένει στο σημείο μηδέν, με τον απολογισμό να ξεγυμνώνει τη…σοβιετική δομή της κρατικής μηχανής.

Παρά τις υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα τα πάντα έχουν μείνει στα χαρτιά αποδεινύοντας πως το τέρας της γραφειοκρατίας δεν… πέθανε. Στη διαδικασία αδειοδότησης ενεπλάκησαν, ως όφειλαν άλλωστε, η B΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο.

Όλες οι γνωμοδοτήσεις ήταν θετικές, αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό. Το ΣτΕ έδωσε το «παρών» δύο φορές. Το 2006 οπότε γνωμοδότησε ότι μη νομίμως η περιοχή της Τεχνόπολης εξαιρέθηκε από τις ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί σε σχετικό προεδρικό διάταγμα. Η γνωμοδότηση αυτή «πάγωσε» τη διαδικασία έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης του έργου. Ωστόσο, ύστερα από δύο χρόνια, το 2008 η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει…

Και εκεί ξεκινάει νέος δικαστικός λαβύρινθος. Σημειώνει το ρεπορτάζ του Capital: βάσει της συγκεκριμένης γνωμοδότησης εκδόθηκε το π.δ. βάσει του οποίου η έκταση ως ζώνη Ε7 αποκτά τους υφιστάμενους όρους δόμησης στις ζώνες προστασίας της Παρνηθας. Ωστόσο, το 2012 το 5ο τμήμα του ΣΤΕ ακύρωσε το συγκεκριμένο π.δ. με αποτέλεσμα το έργο-τουλάχιστον όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί- να μην μπορεί να προχωρήσει.

Φυσικά στο μεταξύ έχουν δαπανηθεί χρήματα (περίπου 12 εκατ. ευρώ) που ουσιαστικά πετάχτηκαν στον αέρα. Ακόμα και αν οι οιωνοί εξακολουθούν να είναι αρνητικοί, οι άνθρωποι της εταιρείας «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» ευελπιστούν πως το έργο θα μπει επιτέλους στις ράγες. Όμως η ελληνική γραφειοκρατία καραδοκεί…

You may also like

More in Ελλάδα