Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης
Επικίνδυνα τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα, αψηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της ΕΕ όσο και τις ανακοινώσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κρεμλίνου για αποφυγή εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Πριν από ένα 24ωρο, πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.
Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ντονμέζ διεμήνυσε σε δημοσιογράφους ότι για τη συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση η από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Λιβύης, και μετέπειτα θα δοθούν οι εξουσιοδοτήσεις για τις έρευνες.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού… Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία. Στα πλαίσια της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές. Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών. Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.
«Εδώ και καιρό διεξάγουμε μελέτες εξερεύνησης υδρογονανθράκων»
Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες εξερεύνησης υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ρωσική κριτική για τις προκλήσεις της Τουρκίας φτάνει, παρά το ρωσοτουρκικό διπλωματικό φλερτ, και ύστερα από τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Προκλητική η συμφωνία με Λιβύη – Μόσχα: Δείξτε σύνεση
Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, τοποθετήθηκαν για το θέμα Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ξεκάθαρη ότι το μνημόνιο των δύο χωρών είναι ενέργεια προκλητική και μη χρήσιμη
Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία παροτρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη, άρα εμμέσως και την Ελλάδα, σε συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.
Σχεδόν σαν να υιοθετεί τακτική ίσων αποστάσεων η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζσχάροβα κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να επιδείξουν σύνεση και να μη επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στην Λιβύη και την περιοχή της Μεσογείου.