Χρειάστηκε να περάσουν τρεις εβδομάδες διάλυσης της εσωτερικής αγοράς και παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να κοντεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης πρώτων υλών που εισάγονται από το εξωτερικό, αφότου επιβλήθηκαν τα capital controls, προκειμένου η κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα, αντί να ασχολείται μόνον με τη διαπραγμάτευση ή πώς να κόβει από αλλού λεφτά, για να πληρώνει μόνον μισθούς και συντάξεις.
«Τώρα είναι πλέον το Νο 1 πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε» έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, λίγο πριν ξεκινήσει ειδική σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής – ΚΥΣΟΙΠ, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν λύσεις που θα περιληφθούν σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αντιμετωπίζει το αλαλούμ που ανέκυψε στην εθνική Οικονομία, μετά την επιβολή capital controls.
Με τα ως τώρα δεδομένα –και πέραν από τους νέους φόρους που πλήττουν επιχειρήσεις και ολόκληρη την παραγωγική βάση της οικονομίας- είναι πλέον αδύνατη στους παραγωγούς η εισαγωγή πρώτων υλών (ζωοτροφές, ελαστικά κλπ), αφού οι πολυεθνικές αρνούνται να δώσουν πίστωση. Νέες παραγγελίες δεν εκτελωνίζονται και τα αποθέματα εξαντλούνται, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίoι δεν έχουν πρόσβαση σε λιπάσματα, με αποτέλεσμα να είναι άµεσος o κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής γεωργίας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές το 2014 κάλυψαν το 98% των αναγκών της χώρας σε λιπάσματα, το 75% των αναγκών σε κρέας και πλέον οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι τεράστιες, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, περιορίζονται ή διακόπτονται οι παραδόσεις κρέατος σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία στα οποία οι εισαγωγείς – έμποροι έχουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Επιπλέον, οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν τερματισθεί, ενώ όσες παραγγελίες εκτελούνται, πληρώνονται από λογαριασμούς που διατηρούν ορισμένοι από τους Έλληνες εισαγωγείς στο εξωτερικό, για εμπορικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που βλέπουν να μην έχουν λόγο ύπαρξης -παρά μόνον για να πληρώνουν έκτακτους φόρους- περιλαμβάνουν:
– Να επιτραπεί να γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα έως 100.000 ευρώ
– Να αυξηθεί το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές στα 5 εκατ. ευρώ
– Οι αποφάσεις για τα κριτήρια εισαγωγών θα γίνεται αποκεντρωμένα από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και όχι κεντρικά, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα
– Να δίνεται προτεραιότητα για τις εισαγωγές πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η βιομηχανική και γεωργική παραγωγή
– Να δοθεί παράταση τουλάχιστον 15 ή 30 ημερών στις επιταγές πριν σφραγιστούν.