Για διαστρέβλωση των λεγομένων του έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στη Βουλή, μίλησε για «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία.
Μιλώντας στον Ant1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φανερά εκνευρισμένος, τόνισε ότι «η φράση έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση» και πως ακούγοντας την ομιλία του το νόημα είναι διαφορετικό.
«Αν είχατε όλη την παρέμβαση, προγενέστερα αυτής της φράσης που έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση, έχω πει ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται σε επιτροπές του ΝΑΤΟ, γίνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων… Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση συμφωνία ανάλογη των Πρεσπών, δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί δεν είναι η θέση μου αυτή», είπε.
«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε τέτοιες κουβέντες, τους είπα ότι δεν είναι αυτό το πλαίσιο για τέτοιες κουβέντες, το καταλάβατε;» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ειπώθηκε.
«Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός, εσείς τον κάνετε για να βγάλετε είδηση», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.
Ο βουλευτής εξαπέλυσε «πυρά» προς δημοσιογράφους, οι οποίοι, όπως τόνισε θέλησαν «να βγάλουν έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «προδότη»». Ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός και να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία όπως με τη Βόρεια Μακεδονία, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα, όμως εννοούσε ότι αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση εφόσον η Τουρκία αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Έχω πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων με συμβιβασμό. Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Τούρκος μας είπε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας… Θέλουμε να τους φέρουμε μπροστά σε αυτό που λένε ότι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες», είπε.
Σε άλλο σημείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δεν λέω να πάρουμε την συμφωνία να την κάνουμε κόπι-πέιστ που λέμε και στο χωριό μου».
Από τη στιγμή, όμως, που η Τουρκία δεν συμφωνεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας «δεν δέχεται αυτόν τον συμβιβασμό, τότε δεν μπορεί να συζητήσουμε και μένουμε σε αυτό που είμαστε τώρα, αλλά πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει για να προχωρήσει το ζήτημα».