Δικαστήριο, με απόφασή του χθες, διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας “Zaman,” αλλά και της αγγλόφωνης έκδoσης “Today’s Zaman.”
Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησε σήμερα για δεύτερη ημέρα, η τουρκική αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση 2.000 και πλέον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της γειτονικής χώρας, μετά την απόφαση των αρχών ν’ αναλάβουν τον ελέγχό της.
Δικαστήριο, με απόφασή του χθες, διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας “Zaman,” αλλά και της αγγλόφωνης έκδoσης “Today’s Zaman.” Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε καθώς οι τουρκικές αρχές υποπτεύονται ότι η αναφερόμενη εφημερίδα διατηρεί σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.
Η απόφαση για το διορισμό κρατικού λειτουργού στην αναφερόμενη εφημερίδα πάρθηκε μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που διερευνά πιθανή διασύνδεση του θρησκευτικού κινήματος του Γκιουλέν, με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας τα μεσάνυχτα με τη χρήση δακρυγόνων, αλλά και αντλιών νερού, ενώ με τη χρήση βίας έσπασαν μία πόρτα για να μπουν στα γραφεία της, σύμφωνα με ζωντανή βιντεοσκόπηση.
Νωρίτερα, χθες το πρωί η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα Παρασκευή, στη σύλληψη γνωστών επιχειρηματιών με την κατηγορία χρηματοδότησης της ομάδας του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται βασικός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan news.
Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Boydak Holding Μεμντούχ Μποϊντάκ, τον πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αλλά και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην εταιρία.
Κανένας από την εταιρία, που έχει την έδρα της στην πόλη Κάισερι της Κεντρικής Τουρκίας δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις.
Ο Ερντογάν έχει λάβει δραστικά μέτρα κατά των υποστηρικτών του πρώην συμμάχου του Γκιουλέν, μετά τις κινήσεις της αστυνομίας, αλλά και δικαστικών που χαρακτηρίζονται ως φίλα προσκείμενοι στον Γκιουλέν να ενεργοποιήσουν έρευνα για τη διαφθορά στον προσωπικό κύκλο ανθρώπων του Ερντογάν, το 2013.
Ο Μεμντούχ Μποϊντάκ είχε προηγουμένως συλληφθεί το Σεπτέμβριο σε μια επιχείρηση κατά των υποστηριχτών του Γκιουλέν.
Την περίοδο εκείνη οι δικαστικές αρχές επικύρωσαν ποινή φυλάκισης άνω των 34 χρόνων στον Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, από το 1999.
Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των αστυνομικών αρχών βρέθηκαν επιχειρηματικοί όμιλοι που σχετίζονται με τον Γκιουλέν, όπως και επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας, αλλά και εκδοτικοί οίκοι όπως, οι όμιλοι Koza Ipek Holding και Kaynak Holding.
O Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν ελέγχει “παράλληλες κρατικές δομές,” στα διάφορα επίπεδα της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μέσων επικοινωνίας, αλλά και της εκπαίδευσης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν προηγούμενα κατηγορήσει τους υποστηριχτές του Γκιουλέν ότι έχουν δεσμούς με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).