Από το 2006 έως το 2011 η Πινάρ Σελέκ δικάστηκε και αθωώθηκε τρεις φορές για την βομβιστική έκρηξη σε αγορά μπαχαρικών της Κωνστανινούπολης. Πέρυσι το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε πέρυσι πάλι την υπόθεση καταδικάζοντάς την σε ισόβια κάθειρξη αλλά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε την απόφαση αυτή τον Ιούνιο και στην επανεκδίκαση της υπόθεσης σήμερα, η Σελέκ απαλλάχθηκε ξανά.
Αθωώθηκε για τέταρτη φορά η κοινωνιολόγος Πινάρ Σελέκ, για τη βομβιστική επίθεση στην αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, το 1998.
Η Σελέκ είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για την επίθεση αμέσως μετά την έκρηξη, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100, αλλά απελευθερώθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα, αφού ειδικοί επισήμαναν πως η τραγωδία οφειλόταν στην πραγματικότητα σε δυστύχημα που προκάλεσε μια φιάλη αερίου.
Από το 2006 έως το 2011 ακολούθησαν τρεις δίκες και ισάριθμες αθωώσεις της Σελέκ αλλά το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε για ακόμη μια φορά την υπόθεση και πέρυσι καταδίκασε την κοινωνιολόγο, που ζει σήμερα στη Γαλλία, σε ισόβια κάθειρξη.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας όμως ανέτρεψε την απόφαση αυτή τον Ιούνιο και σήμερα, στην επανεκδίκαση της υπόθεσης, η Σελέκ απαλλάχθηκε ξανά.
Η κοινωνιολόγος είχε ερευνήσει όψεις του Κουρδικού ζητήματος από τα μέσα ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και είχε έλθει σε επαφή με αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την οποία η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Τουρκικές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι επαφές αυτές αλλά και το αντικείμενο των ερευνών και οι απόψεις που εξέφερε η Σελέκ την έβαλαν στο στόχαστρο του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι δικαστές επικρίνονται συχνά ότι χρησιμοποιούν διασταλτικά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, με βάση την οποία έχουν φυλακιστεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι, για να καταπνίγουν κάθε διαφωνία.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτηρίζει τον 14χρονο διωγμό της Σελέκ από τα τουρκικά δικαστήρια «παρωδία δικαιοσύνης», υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν άφθονα αποδεικτικά στοιχεία πως η έκρηξη οφειλόταν σε διαρροή αερίου.
Η απόφαση σημειώνεται εν μέσω του σάλου που έχει προκαλέσει η πραγματοποίηση εφόδων σε μέσα ενημέρωσης από την αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον της δράσης του θρησκευτικού τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε σήμερα ένταλμα σύλληψης. Δεκάδες πρόσωπα συνελήφθησαν και ο διευθυντής ενός τηλεοπτικού δικτύου που πρόσκειται στον Γκιουλέν προφυλακίστηκε σήμερα καθώς κατηγορείται ότι ανήκει σε μια «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν για «βρώμικες επιχειρήσεις» με στόχο την ανατροπή του, αρνείται πως χρησιμοποιεί το δικαστικό σύστημα για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.