Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει παραδώσει την εντολή από την Τρίτη, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης 40 ημερών. “Στην πράξη η μορφή του πολιτεύματος έχει αλλάξει. Απομένει να θεσμοθετηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο” δηλώνει ο Ερντογάν. Για «ομολογία πραξικοπήματος», κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Το τρίπτυχο της πολιτικής αοριστίας, του οικονομικού ζητήματος και του κύκλου αίματος, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση στην Τουρκία, η οποία, όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί στον δρόμο προς τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέδωσε προχτές τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν χτες υπονόησε ότι δεν θα δώσει την εντολή στον Κιλιτσντάρογλου. Έτσι άρχισε από χτες η συζήτηση για το πώς θα σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση με τη συμμετοχή, αναλογικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το ερώτημα είναι ποιον θα χρήσει πρωθυπουργό ο Ερντογάν.
Παραμένει η ανακοίνωση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ότι δεν θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση αυτή. Κάτι παρόμοιο, αν και όχι ευθέως, ανέφεραν χτες και στελέχη του ΡΛΚ.
Το συνταγματικό περιθώριο των 45 ημερών μετά την πρώτη εντολή, εντός του οποίου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λήγει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 23 Αυγούστου. Από τη Δευτέρα μπορεί να γίνει λόγος μόνο για εκλογική κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν δίνει ολομέτωπη μάχη εναντίον του συνόλου της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο το ΡΚΚ συνεχίζει τις επιθέσεις, τραβώντας το σχοινί της αντικουρδικής φρενίτιδας του Ερντογάν από την άλλη πλευρά.
Ο Ερντογάν στοχεύει την εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και στη συνέχεια τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Έτσι μόνο μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ότι «στην πράξη η μορφή του πολιτεύματος έχει αλλάξει. Απομένει να θεσμοθετηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως «ομολογία πραξικοπήματος», αφού πώς μπορεί να αλλάξει ντε φάκτο το πολίτευμα, δίχως να έχει νομική βάση η αλλαγή αυτή;