Το κυβερνών κόμμα ΑΚP χρειάζεται τη στήριξη 13 επιπλέον βουλευτών, δεδομένου όμως ότι η επιδιωκόμενη αναθεώρηση σκοπεύει σε ένα προεδρικό σύστημα που θα ενισχύει την δύναμη του Ερντογάν, τα υπόλοιπα τρία κόμματα της Βουλής δεν αναμένεται να δώσουν τη στήριξή τους.
«Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών είναι η ανάγκη να λυθεί το συντομότερο δυνατό, το ζήτημα του νέου συντάγματος», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προκρίνει την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος και τη μετάβαση σε ένα είδος προεδρικού συστήματος.
Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) πέτυχε την αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας το 49,3% των ψήφων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει και την απαιτούμενη πλειοψηφία των 330 εδρών που θα του επέτρεπε και την τροποποίηση του Συντάγματος χωρίς τη συνεργασία με άλλα κόμματα.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε πως αν εμποδίσουν την τροποποίηση του συντάγματος «θα λογοδοτήσουν μετά από τέσσερα χρόνια στις εκλογές» εκτιμώντας ότι «αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της εθνοσυνέλευσης, τα πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν μια καρποφόρα προσπάθεια».
Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ερωτηθείς σχετικά με τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, προέβλεψε ότι «λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ληφθεί η σχετική απόφαση, αφού ερωτηθεί και ο λαός», προεξοφλώντας ουσιαστικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Το κυβερνών κόμμα χρειάζεται τη στήριξη 13 επιπλέον βουλευτών, όμως δεδομένου ότι η επιδιωκόμενη αναθεώρηση σκοπεύει σε ένα προεδρικό σύστημα που θα ενισχύει την δύναμη του Ερντογάν, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τουρκικής βουλής (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) δεν θα δώσουν τη στήριξή τους.
Όπως έχουν τα πράγματα, μόνο η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών θα δώσει τη λύση στο AKP που ιδανικά στοχεύει στην στήριξη 50 επιπλέον βουλευτών, ώστε να μην απαιτηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.