Ελλάδα

Τούρκοι στρατιωτικοί: Δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθούμε σε πολιτικό παιχνίδι

turk-735x459-1

Έκκληση να μην εκδοθούν στην Τουρκία γιατί φοβούνται για τη ζωή τους απευθύνουν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

«Έλληνες και Τούρκοι είναι πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής», δηλώνουν μέσω του συνηγόρου τους Ομήρου Ζέλιου στο «Έθνος της Κυριακής» και προσθέτουν: «Είμαστε το σύμβολο της τιμωρίας».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αντίθετες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοσή τους και πλέον βρίσκονται σε αναμονή της τελικής κρίσης από τον Άρειο Πάγο.

Οι 8 Τούρκοι δηλώνουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα γιατί, όπως λένε, αυτή η χώρα σέβεται τη Δημοκρατία, αρνούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δηλώνουν οπαδοί του Κεμαλισμού.

Διαβάστε τα όσα δήλωσαν στην κυριακάτικη εφημερίδα…

– Γιατί πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε αυτές τις κατηγορίες; Το καθεστώς σάς διώκει γιατί πιστεύει ότι είστε αντιφρονούντες;

«Είμαστε στρατιωτικοί, ανατραφήκαμε με τις κοσμικές, μοντέρνες, δημοκρατικές και κεμαλικές διδαχές. Ποτέ δεν ανήκαμε σε κάποια θρησκευτική ή ιδεολογική οργάνωση. Δεν διαπράξαμε ποτέ κανένα έγκλημα, δεν έχουμε ποτέ περάσει με “κόκκινο”. Έχουμε εκπαιδευτεί σε διάφορες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όλοι έχουμε πτυχία και κάποιοι από εμάς και μεταπτυχιακά».

– Γιατί επιλέξατε να έρθετε στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα;

«Ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεχόμασταν πυρά εκείνη τη νύχτα, το ελικόπτερό μας δέχθηκε 12 σφαίρες. Είχαμε καύσιμα μόνο για μιάμιση ώρα πτήσης. Η μόνες μας επιλογές ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί πιστεύαμε ότι θα είχαμε καλύτερη μεταχείριση, γιατί σε αυτήν τη χώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται. Εδώ θα είχαμε μία δίκαιη δίκη βασισμένη σε ευρωπαϊκές αξίες».

– Πώς σας αντιμετώπισαν οι Αρχές στην Ελλάδα;

«Από την πρώτη στιγμή που προσγειωθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη οι ελληνικές Αρχές μάς επέδειξαν σεβασμό και μας μεταχειρίστηκαν πολύ καλά. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Αντιληφθήκαμε ότι είμαστε πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται».

– Πώς βλέπετε τις τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από το Αιγαίο;

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η δική μας περίπτωση είναι τώρα το μόνο πράγμα που μας απασχολεί. Γιατί δεν σχετίζεται μόνο με τη δική μας ζωή, αλλά και με τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Θέλουμε να φτιάξουμε μία καινούργια ζωή μακριά από την πολιτική. Θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι πολιτική υπόθεση. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθούμε ως όργανα σε ένα πολιτικό παιχνίδι».

Τι υποστηρίζουν για τα γεγονότα τη νύχτα του πραξικοπήματος

Ενώπιον των δικαστηρίων οι 8 αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραξικόπημα. Δέχθηκαν, όπως λένε, ένα τηλεφώνημα που τους έδινε εντολή να απογειωθούν για να σώσουν τραυματίες μετά από τρομοκρατική ενέργεια.

Όταν πήγαν στο σημείο να παραλάβουν τους τραυματίες, δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία και «σήκωσαν» εκ νέου το ελικόπτερο, κατευθυνόμενοι προς την ασιατική πλευρά της Τουρκίας. Εκεί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον διοικητή τους για να μάθουν τι συμβαίνει. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ενημερώθηκαν για την απόπειρα πραξικοπήματος μέσω του Διαδικτύου και άρχισαν να φοβούνται, γιατί ήδη είχαν αρχίσει οι συλλήψεις στρατιωτικών. Αποφάσισαν να φύγουν, γιατί ήξεραν ότι θα είχαν την ίδια τύχη. Μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, επέλεξαν την Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

You may also like

More in Ελλάδα