Πολιτική

Τουρκία: Καρότο και μαστίγιο από την Άγκυρα – Βραβεύει την ΕΜΑΚ… αλλά δεν ξεχνά τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Από τη μία βράβευση και δημόσιοι έπαινοι στην Ελλάδα και στην ΕΜΑΚ, για τη συμβολή τους στη διάσωση σεισμοπαθών κατά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία και από την άλλη εκ νέου προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας για «Γαλάζια Πατρίδα» και… αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που τα … «κοκκινίζουν» σε προεκλογικούς χάρτες.

Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία όταν χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς. Την Τρίτη, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βράβευσε την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ και άλλες αντίστοιχες ομάδες από το εξωτερικό.

«Γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι φίλοι μας τη μαύρη ημέρα. Προσωπικά αλλά και εκ μέρους του έθνους και του κράτους μου, θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειές σας στη ζώνη του σεισμού» δήλωσε ο Ερντογάν, απονέμοντας το Κρατικό Μετάλλιο Εξαιρετικής Θυσίας» στον Έλληνα πυραγό της ΕΜΑΚ Θωμά Κρικέλλη.

Ωστόσο η κίνηση αυτή του Τούρκο προέδρου, που αποτελεί αναγνώριση της θετικής συμβολή της Ελλάδας στην καταστροφή που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδίου και κορυφαίων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες επαναφέρουν την προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, φτάνοντάς στο σημείο να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Πρόσφατα, στη διάρκεια προεκλογικής φιέστας στην Κωνσταντινούπολη με το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu να διασχίζει τον Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το πλοίο θα αποπλεύσει τις επόμενες μέρες προς το Αιγαίο και την Σμύρνη προκειμένου να στείλει «μήνυμα» για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100. «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις» δήλωσε συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα για ελληνικά νησιά, που το νομικό καθεστώς τους δεν είναι «σαφές» σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κρίση των Ιμίων το 1996, θέτοντας ζήτημα εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική