Κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης η Τουρκία, με σφοδρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και παράνομη NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Ο τουρκικός εκνευρισμός, που είναι πλέον εμφανής, αποδίδεται στην πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, αλλά και στους σχεδιασμούς που προχωρούν, τόσο για τον East Μed όσο και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις απειλές.
Την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μέσω της εκπροσώπου του, προχώρησε σε σφοδρή ανακοίνωση κατά Ελλάδας και Κύπρου, κατηγορώντας τη χώρα μας για «παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναφέροντας θέμα «αποστρατικοποίησης» νησιών και κάνοντας λόγο για υποτιθέμενη παραβίαση τουρκικής υφαλοκρηπίδας… ανοιχτά της Κρήτης.
Παράλληλα δεν έλλειψαν αναφορές στις «αυξημένες εξοπλιστικές κινήσεις που παρατηρούνται πρόσφατα», εννοώντας την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra, που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τους γείτονες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της χώρας μας και της «ΤΔΒΚ» και να αποτελούν εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας στην κατεύθυνση των διεθνών συμφωνιών και των συμμαχικών συμφωνιών.
Παρά τις εκκλήσεις που κάναμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, συνεχίζει τις ενέργειες που διαταράσσουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς νήσων του Αν. Αιγαίου.
Από την αρχή του 2021 με στρατιωτικά θαλάσσια και εναέρια μέσα, πραγματοποίησε 1989 παραβιάσεις του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών.
Επίσης η Ελλάδα συνέχισε με επιμονή τις παραβιάσεις του μορατόριουμ, κατά παράβαση της συμφωνίας των Αθηνών
Ακόμη και στο διάστημα μορατόριουμ που είναι απο 15/6 ως τις 15/9, εκτελέστηκαν από την Ελλάδα 56 δραστηριότητες σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.
Αυτή η κατάσταση είναι το πιο χτυπητό παράδειγμα, ότι η συγκεκριμένη χώρα, αποφεύγει να συμμορφώνεται ακόμη και με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.
Επιπλέον η δήλωση ΝΑVTEX που έκανε η Ελλάδα το Σεπτέμβριο, για το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος Νautical Geo, είναι ένα θέμα για το οποίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπάρξει από πριν συντονισμός με την Τουρκία αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Απέναντι σε αυτή την παράνομη κίνηση της Ελλάδας υπήρξε παρέμβαση και δημοσιεύτηκε η δική μας αντίθετη NAVTEX.
Τελευταία η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της, όταν στις 29 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του σεναρίου της άσκησης Παρμενίων και με συμμετοχή ανώτατου επιπέδου, πραγματοποιήθηκε στη νήσο Χίο που έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς, το στάδιο της απόβασης
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση στις εργασίες εξοπλισμού της Ελλάδας.
Σύμφωνα με ειδήσεις από ανοιχτές πηγές, εκτιμάται πως οι αυξανόμενες ενέργειες εξοπλισμών της Ελλάδας, αποτελούν προσπάθεια εξισορρόπησης της Τουρκίας.
Απέναντι στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας, συνεχίζονται οι απαραίτητες κινήσεις μέσω διπλωματικών καναλιών, ενώ στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας δίνεται η απαραίτητη απάντηση και στο πεδίο.
Συνεχίζεται με αποφασιστικότητα και δίχως υποχωρήσεις η προστασία των συμφερόντων ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων μας στις θάλασσες μας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί εντολές καταρχήν στις θαλάσσιες δυνάμεις μας αλλά και στις χερσαίες και εναέριες δυνάμεις μας
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει βήμα πίσω και σίγουρα δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα».
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της Άγκυρας, για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες,, επισημαίνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της, αλλά και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας προκλητικά πως : «έχουν δοθεί εντολές καταρχήν στις θαλάσσιες δυνάμεις μας αλλά και στις χερσαίες και εναέριες δυνάμεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει βήμα πίσω και σίγουρα δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα».
Σ΄ ανάλογο ύφος προηγήθηκε την Παρασκευή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για : «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και για «μονομερείς ενέργειες», επαναλαμβάνοντας πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο».
Νέα παράνομη NAVTEX με στόχο τις έρευνες του Nautical Geo
Με σκοπό να παρεμποδίσει τις μετρήσεις του Nautical Geo, επί της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε την Κυριακή σ’ έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δεσμεύεται περιοχή, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη που πραγματοποιεί εργασίες το ερευνητικό σκάφος. Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα έως και αύριο Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή γι’ «ασκήσεις του τουρκικού στόλου» σύμφωνα με την NAVTEX, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία και τη νομιμότητα της υδρογραφικής υπηρεσίας Λάρνακας
Σήμερα λήγει η NAVTEX που είχε εκδώσει για την ερευνητική δραστηριότητά του Nautical Geo, η υδρογραφική υπηρεσία Λάρνακας. Το εάν η Άγκυρα έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση, παρενοχλώντας τις σημερινές εργασίες του ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα φανεί σύντομα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως Αθήνα και Λευκωσία επέλεξαν συντονισμένα, να μην απαντήσουν στις τελευταίες προκλητικές ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις, αναμένεται να συζητηθούν εξάλλου στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.
Με αυτό το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, θα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην τουρκική πρωτεύουσα, ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Ο προηγούμενος γύρος, είχε λάβει μέρος πριν από επτά μήνες στην Αθήνα.