Πολιτική

Tουρκία: Τα γκάλοπ «βγάζουν» Ερντογάν και …διερευνητικές

Το ξεπέρασμα της κρίσης της λίρας και η «επίθεση γοητείας» προς την Ευρώπη, έδωσαν δημοσκοπικά κέρδη στον πρόεδρο Ερντογάν – Για πολύ «θετικό κλίμα» στις διερευνητικές , μίλησε ο Τσαβούσογλου

Μεγάλα ποσοστά δίνουν τα γκάλλοπ στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ΑΚP, που μαζί με τους ακροδεξιούς συμμάχους του – το κόμμα Εθνικιστικής Δάσης – «αγγίζει» το 50% , σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιόπιστης εταιρείας KONDA. Σε άλλη δημοσκόπηση , της εταιρείας OPTIMAR, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται να κυριαρχεί απέναντι σε όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023 – αλλά ο Ερντογάν έχει την δυνατότητα να τις επισπεύσει.

Τα ποσοστά του Ερντογάν είναι σαφώς ανεβασμένα σε σχέση με τα τέλη του φθινοπώρου, όταν η «κρίση της λίρας» κορυφωνόταν – πράγμα που δείχνει ότι οι ανατροπές, τόσο στην νομισματική πολιτική, με την αύξηση των επιτοκίων που εξισορρόπησαν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, όσο και στην εξωτερική πολιτική , με την «επίθεση γοητείας» στην Ενωμένη Ευρώπη, να του αποδίδουν πολιτικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε χθες σε αυτό το κλίμα – μακριά από το κλίμα του περασμένου διαστήματος , όταν εκτόξευε απειλές προς την Ελλάδα μπροστά στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας – κάνοντας λόγo  για «πολύ θετικό κλίμα» στις διερευνητικές.  Νωρίτερα, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, είχε εντάξει  στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. «Το 2020 «ήταν μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έτεινε το χέρι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο κι εμείς απαντήσαμε θετικά. Οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, προβάλλοντας την Τουρκία ως …πρότυπο συνεργασίας με την Ένωση , με το στάτους της «υποψήφιας χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Δευτέρα,  ο εκπρόσωπος του AKP, Oμέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να «ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ομως αμέσως μετά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. «Εκδίδουν ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, κάνουν ενέργειες με στόχο να αυξήσουν με άδικο τρόπο και μαξιμαλιστικά την κυριαρχία τους στους αιθέρες και στη θάλασσα. Αυτές δεν είναι σωστές κινήσεις. Όπως δεν είναι σωστή ενέργεια να στρατιωτικοποιούν τα νησιά που θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα», δήλωσε ο κ. Τσελίκ. Παράλληλα ανέφερε πως«τα δικαιώματα των “Τούρκων” της Δυτ. Θράκης παραβιάζονται και, παρά τις καταδίκες του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια στάση. Δεν ανέχονται ούτε τον όρο “Τούρκος”, ανέφερε. 

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας – που θα γίνει στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο, θα έχει ενδεχομένως «δυσκολίες», όπως αναφέρουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, αλλά ήδη η Άγκυρα έχει ένα «κεκτημένο»: πρόκειται για την δήλωση του Χάικο Μάας, μέσω της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προϊδέασε για απόσυρση της ιδέας της επέκτασης των κυρώσεων προς την Άγκυρα, με την επίκληση της «βελτίωσης του κλίματος», λόγω της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.
Σημειώνεται πάντως ότι τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν «θετικό βήμα» την πραγματοποίηση των διερευνητικών επαφών. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει πως «οι δύο χώρες που έχουν σχέσεις έντασης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές. Επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου από εκεί που είχαν μείνει». Η Χουριέτ μάλιστα, σημειώνει πως «η παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ήταν η έκπληξη των διερευνητικών» και προσθέτει πως η απόφαση για τη συμμετοχή του ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη  υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

You may also like