Πολιτική

Τουρκία: Βολές κατά της Ελλάδας την ώρα που η τουρκική λίρα βουλιάζει

Εμπρηστική ανακοίνωση κατά της χώρας μας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων -Η πλειοψηφία των Τούρκων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την προεδρία του -Βολές από την αντιπολίτευση για την «κυβίστηση» με τα ΗΑΕ

Να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί, σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στην Τουρκία, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, επιχειρεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα για «επιθετικές ενέργειες κ’ επιθετική ρητορική». Αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που πρώτη φορά στην ιστορία του ασχολήθηκε με οικονομικά θέματα, μεσούσης της κατρακύλας του εθνικού νομίσματος που έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες και μεγάλη κοινωνική κατακραυγή στη χώρα. Στην ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Άγκυρα έστρεψε τα πυρά της κατά της χώρας μας, μ’ ιδιαίτερα εμπρηστικό τόνο, κατηγορώντας πως η Αθήνα : «δεν εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας», «παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών» και πως και αυτό «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή».

Η προσπάθεια ωστόσο του Ερντογάν να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον, μάλλον δεν έχει αποτέλεσμα στην πλειοψηφία της πλειοψηφίας της τουρκικής κοινωνίας, που βλέπει μέρα με τη μέρα να μειώνεται δραματικά το εισόδημά της. Τ’ αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll, αποτελούν «χαστούκι» για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού το 54,5% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την προεδρία του. Το 39,3% δήλωσε πως εγκρίνει και το 6,2% δεν θέλησε ν’ απαντήσει. Ενδιαφέρον έχει πως η έρευνα διενεργήθηκε πριν από την περασμένη Τρίτη που «βούλιαξε» η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του και κορυφαίων οικονομολόγων, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος, υποστηρίζοντας πως σε 3 με 4 μήνες θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με στενούς συνεργάτες του, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, συζητώντας τις οικονομικές εξελίξεις και επαναλαμβάνοντας την πίστη του στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ενώ συζητήθηκαν κινήσεις αποτροπής της υψηλής ισοτιμίας, προκειμένου να διαφανούν σύντομα οι θετικές αντανακλάσεις του μοντέλου οικονομίας, που επιχειρεί να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μιλούν λόγο για «γινάτι» Ερτογάν, που θέτει σε κίνδυνο την χώρα, αναφέροντας πως ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις και στις ιδιωτικές τράπεζες για μείωση των επιτοκίων ώστε να συμβαδίσουν με την Κεντρική Τράπεζα.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος προβάλλει έντονα τη «βοήθεια» 10 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας πως θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης και στην αποτροπή της περεταίρω υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Εκτιμάται πως τα 10 δις. αποτελούν κίνηση εξισορρόπησης που είχε απόλυτη ανάγκη η τουρκική οικονομία, την στιγμή που βασικά είδη, όπως ο καφές, το λάδι, και η ζάχαρη,  πωλούνται με δελτίο στην αγορά.  Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ωστόσο, δεν συμμερίζονται τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ που κατηγορούν τον Ερντογάν για … κυβίστηση με πρώην «εχθρούς», όπως τα ΗΑΕ, προκειμένου να σώσει την καρέκλα του.

You may also like