Παρά τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, δεν αναμένεται προς το παρόν, η σύγκληση πολιτικών αρχηγών ή του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Δεν αναμένεται, προς το παρόν, η σύγκληση πολιτικών αρχηγών ή του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο ζητούν επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protohema.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Δένδιας έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική» και προσθέτει «από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη και τις επόμενες ημέρες θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, όπου και αναμένεται η Ελλάδα να ζητήσει την καταδίκη της Αγκυρας. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χθες από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, χθες αμφισβήτησε ευθέως και την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.
Σήμερα, σύμφωνα με πηγές, στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ. «Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορει να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την Τουρκία ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το δεύτερο στάδιο της στρατηγικής σχετίζεται με την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως αυτές με την Αίγυπτο και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Τέλος, το τρίτο στάδιο, σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας είναι η συνολική αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.